Τι είπε η Μέρκελ στον Μητσοτάκη

Ειδικού συνεργάτη

Το περιεχόμενο των διαλόγων Μέρκελ-Μητσοτάκη πίσω από τις κλειστές πόρτες και εκτός της δημόσιων δηλώσεων αποκαλύπτουν έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές στο Βερολίνο. Πρόκειται για διασταυρωμένες πληροφορίες, οι οποίες διέρρευσαν σε επιλεγμένες από την καγκελαρία πηγές και υπό τον αυστηρό όρο της ανωνυμίας των Γερμανών πολιτικών παραγόντων που τις διακίνησαν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, το κρίσιμο σημείο της συζήτησης των δύο ηγετών ήταν η ασφυκτική πίεση της καγκελαρίου στον Έλληνα πρωθυπουργό να καταστήσει σαφές ότι για την Αθήνα η μείωση του ελληνικού εξωτερικού χρέους παραμένει η πρώτη προτεραιότητα του σχεδίου ανάταξης της ελληνικής οικονομίας, όπως είχε συμφωνηθεί με την κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ήδη από το 2015 και εφαρμόστηκε με επιτυχία ως σήμερα.

Το Βερολίνο, θεωρεί -και οι αγορές συμφωνούν με τη θέση αυτή- ότι τυχόν αναθεώρηση του συμφωνημένου μεταξύ Ελλάδας-δανειστών μακροπρόθεσμου σχεδίου απομείωσης του ελληνικού χρέους, είναι λυδία λίθος της ελληνικής περίπτωσης. Και οι Γερμανοί οικονομικοί επιτελείς της καγκελαρίας ανησυχούν ότι τυχόν ανακατεύθυνση πόρων που έχει σχεδιαστεί να συμβάλλουν στην αποπληρωμή ελληνικών οφειλών την επόμενη περίοδο, είτε με άμεσες αποπληρωμές είτε με διάθεσή τους στο μαξιλάρι των 35 δισ. ευρώ που έχει αφήσει η απελθούσα κυβέρνηση, θα δημιουργήσει αποσταθεροποίηση στη λεπτή υπόθεση πλήρους επιστροφής της Ελλάδας σε φθηνό εξωτερικό δανεισμό.

Οι ανησυχίες του Βερολίνου επιτάθηκαν πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη, διότι το θέμα σεβασμού στη συμφωνία απομείωσης του ελληνικού χρέους απουσιάζει από τη μετεκλογική ατζέντα Μητσοτάκη. Τις ανησυχίες αυτές επιδείνωσε και το άτυπο ελληνικό αίτημα να μη συνεχιστεί η συμφωνημένη με την προηγούμενη κυβέρνηση πρόωρη αποπληρωμή  των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, που η σημερινή κυβέρνηση δείχνει απρόθυμη να προωθήσει, παρά τη ραγδαία αποκλιμάκωση των επιτοκίων στα ελληνικά ομόλογα. Μάλιστα, η διαφαινόμενη διάθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να διαθέσει έσοδα από τον εξωτερικό δανεισμό αυτού του γύρου σε ιδιώτες για την τόνωση των επενδύσεων, χτύπησε «καμπανάκι» στο Βερολίνο, όπου η χρηματοδότηση των επενδύσεων με κεφάλαια του δημοσίου και από εξωτερικό δανεισμό της χώρας, θεωρείται σαφής ένδειξη επιστροφής της Ελλάδας στις κακές πρακτικές που οδήγησαν στην έκρηξη χρέους και τον αποκλεισμό της χώρας από τις αγορές.

Επίσης, δυσαρέσκεια του Βερολίνου έχει προκαλέσει το -επίσης άτυπο- αίτημα Μητσοτάκη για συμπερίληψη των ANFAs (επιστροφές στη Ελλάδα κερδών ευρωπαϊκών τραπεζών από ομόλογα της χώρας μας) στον υπολογισμό του δημοσιονομικού πλεονάσματος, που θεωρείται ότι θα έχει σαν αποτέλεσμα έμμεση άντληση περίπου 500 εκατ. ευρώ από τον «κουμπαρά» για την αποπληρωμή του χρέους, σε ιδιώτες για πραγματοποίηση επενδύσεων.

Η καγκελάριος δεν πήρε από τον Έλληνα πρωθυπουργό τις διαβεβαιώσεις που επιθυμούσε για το θέμα της προτεραιότητας του χρέους για την ελληνική οικονομία και μια μικρή αναφορά Μητσοτάκη στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση θεωρήθηκε ανεπαρκής.

Κατά τα λοιπά η Γερμανίδα ηγέτιδα παρέπεμψε τον κ. Μητσοτάκη για τα τεχνικά θέματα στο EWG, με τη στάση αυτή να θεωρείται ένδειξη της προτροπής να αφεθούν οι οικονομολόγοι τεχνοκράτες «να κάνουν τη δουλειά τους».

Στο σημείο αυτό η συνάντηση αυτή έμοιαζε πολύ με τη συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά το 2014, ανέφερε χαρακτηριστικά μια γερμανική πηγή.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού