Σκηνικό «τελικής αναμέτρησης» στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ

Ειδικού συνεργάτη

Η προ ημερών εκδήλωση για τα 45 χρόνια από την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αντί για επετειακή αναφορά στην παραταξιακή ιστορία, άνοιξε για τα καλά έναν καινούριο κύκλο εσωστρέφειας.

Όπως είναι γνωστό, δεν είναι η πρώτη φορά μετά το πρόσφατο ατυχές εκλογικό αποτέλεσμα που εμφανίζεται το πρόβλημα. Από τις αναφορές στελεχών του ΚΙΝ.ΑΛ. και τις υπουργοποιήσεις άλλων στελεχών στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, άνοιξε αυτός ο κύκλος εσωστρέφειας.

Όμως αυτή τη φορά, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές πολύ κοντά στην κυρία Φώφη Γεννηματά, οι κινήσεις μέσα στο ΚΙ.ΝΑΛ.   φαίνεται να προαναγγέλλουν τη διάθεση των εσωκομματικών αντιπάλων της για την «τελική αναμέτρηση» σχετικά με τη γραμμή και τη στάση του στις πολιτικές εξελίξεις από ‘δω και πέρα. Ο σαφής εκνευρισμός που εκδηλώθηκε από μεριάς της κυρίας Γεννηματά ακόμη και κατά την ίδια την επετειακή εκδήλωση για την διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου επιβεβαίωσε στη συνέχεια την έκταση του προβλήματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από το περιβάλλον Γεννηματά αφήνεται να εννοηθεί ότι η πρόεδρος δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί αυτό το σκηνικό, ούτε να μπει στη άκαιρη, όπως χαρακτηρίζεται, συζήτηση για αλλαγή ηγεσίας, που εμμέσως πλην σαφώς θέτουν οι εσωκομματικοί της αμφισβητίες. Κάτι τέτοιο, λένε οι ίδιες εσωκομματικές πηγές, θα ήταν αυτοκαταστροφικό, αφού το ΚΙ.ΝΑΛ. πρέπει να μείνει ενωμένο μπροστά στα ζητήματα της συνταγματικής αναθεώρησης του εκλογικού νόμου που έρχονται μέχρι το τέλος του έτους.

Η ομάδα στελεχών γύρω από την πρόεδρο αναφέρει ότι οι επιθέσεις σε βάρος της έχουν ενταθεί και προέρχονται τόσο από την πλευρά των λεγόμενων εκσυγχρονιστών, όσο και από την άλλη πλευρά. Οι δύο ετερόκλιτες εσωκομματικές πτέρυγες, λένε οι ίδιες πηγές, από τους συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά εκτιμάται ότι συμπίπτουν στην ανακίνηση του ζητήματος επανανεργοποίησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ενώ έχουν διαφορετικούς στόχους.

Προς τις δύο πλευρές η πρόεδρος διαμηνύει, αφενός μεν ότι δεν δικαιούται κανένας από τις παραταξιακές ηγεσίες που προηγήθηκαν να της κουνάει το δάχτυλο για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα,  αφετέρου δε ότι μόνοι με το ΚΙΝ.ΑΛ μπορεί να συνεχίσει η αξιοπρεπής για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. συνέχιση υπηρέτησης των χρεών του, τα οποία δεν δημιούργησε η σημερινή πρόεδρος.

Οι εξελίξεις κινούνται ταχέως και πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές για πρώτη φορά η κυρία Γεννηματά δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει προκαταβολικά σε διαγραφές αμφισβητιών, αντί της εκ των υστέρων αντίδρασής της, όπως έκανε ως τώρα τηρώντας στάση ήπιας ηγεσίας.

Αν θέλουν πόλεμο θα τον έχουν, έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος του περιβάλλοντος της προέδρου, λίγες ώρες  μετά την εκδήλωση για τα 45 χρόνια από τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη.