Πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ: Υπαναχώρηση Μητσοτάκη – Προχωρεί η συμφωνία

Ειδικού συνεργάτη

Σαφής ήταν η αλλαγή πλεύσης της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων ακριβού επιτοκίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), την οποία είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και μέχρι πρότινος η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέφευγε να ολοκληρώσει.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα είχε καταλήξει σε διχογνωμία μεταξύ των οικονομικών συμβούλων του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, με τους θεσμούς να ασκούν πιέσεις στο Μέγαρο Μαξίμου να ακολουθήσει η Αθήνα τις εισηγήσεις του κ. Σταϊκούρα και να εφαρμόσει στο ακέραιο τη συμφωνία που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αποπληρώνοντας πρόωρα στο ΔΝΤ 2,7 δισ. ευρώ από χρέη της χώρας.

Έτσι, μετά τα ταξίδια του κ. Μητσοτάκη σε Παρίσι, Βερολίνο και Χάγη και τις συναντήσεις του με Μακρόν, Μέρκελ και Ρούττε, αντίστοιχα, η Αθήνα σε μια ενδεικτική στροφή εγκαταλείπει την άρνηση των επιτελών Μητσοτάκη να αποπληρώσει η Ελλάδα πρόωρα μέρος των ακριβών δανείων του ΔΝΤ και εμφανίζεται ως επισπεύδουσα στην ολοκλήρωση των πρόωρων αυτών αποπληρωμών εξωτερικού χρέους της χώρας.

Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση του EWG πριν λίγες ώρες ο εκπρόσωπος της Ελλάδας, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Μιχάλης Αργυρού, διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των άλλων χωρών-μελών της ευρωζώνης για την πρόθεση της κυβέρνησης να εξοφλήσει άμεσα τις ακριβές δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς το ΔΝΤ ύψους 2,7 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η άρνηση των οικονομικών συμβούλων του κ. Μητσοτάκη (που πριν λίγες ώρες αποσύρθηκε, με το Μέγαρο Μαξίμου να πειθαρχεί στις προτροπές των ευρωπαίων ηγετών σύμφωνα με τις οποίες και η σημερινή κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει να έχει σε πρώτη προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής της το χρέος, όπως και η απελθούσα) οφειλόταν στην απόπειρα να κατευθυνθεί μέρος των πιστώσεων από το δημοσιονομικό μαξιλάρι που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αντί για την εξυπηρέτηση του χρέους -και συγκεκριμένα μέρους των δανείων του ΔΝΤ- σε δανεισμό προς ιδιώτες για την τόνωση των επενδύσεων.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές των Βρυξελλών, η άκαμπτη άρνηση των ευρωπαίων δανειστών να δεχτούν τέτοια ανακατεύθυνση διάθεσης των πιστώσεων του δημοσιονομικού μαξιλαριού (από την εξυπηρέτηση του χρέους σε ιδιωτικό δανεισμό για να γίνουν επενδύσεις), είναι προϊόν της δυσαρέσκειας ευρωπαϊκών πρωτευουσών απέναντι σ’ αυτό το αίτημα Μητσοτάκη. Μάλιστα στις ίδιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (ανάμεσά τους και οι 3 που επισκέφτηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός), η χρηματοδότηση των επενδύσεων με κεφάλαια του δημοσίου από το δημοσιονομικό μαξιλάρι θεωρήθηκε σαφής ένδειξη επιστροφής της Ελλάδας στις κακές πρακτικές που οδήγησαν στην έκρηξη χρέους και τον αποκλεισμό της χώρας από τις αγορές. Για το λόγο αυτόν το αίτημα Μητσοτάκη αποσύρθηκε όπως-όπως στη χθεσινή συνεδρίαση του EWG και αναμένεται να επικυρωθεί η κανονική συνέχιση της διαδικασίας αποπληρωμής των ακριβών δανείων του ΔΝΤ  και στη συνεδρίαση του eurogroup σε λίγες μέρες, όπου την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει «δικαιωμένος» ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού