Καταδίκες και αντιδράσεις για την υπόσχεση Νετανιάχου να προσαρτήσει τμήματα της κατεχόμενης Δ. Όχθης

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την «ανησυχία» του χθες Τετάρτη για την προεκλογική εξαγγελία του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι θα προσαρτήσει τμήματα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης —την Κοιλάδα του Ιορδάνη και τη Νεκρή Θάλασσα— εάν επανεκλεγεί στο αξίωμα τη 17η Σεπτεμβρίου, τονίζοντας πως θα ήταν παράνομη ενέργεια βάσει του διεθνούς δικαίου και θα έπληττε κάθε προοπτική για την ειρήνευση στην περιφέρεια.

«Μια τέτοια κίνηση, εάν εφαρμοζόταν, θα αποτελούσε σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ. «Θα έπληττε τις προοπτικές της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και της ειρήνης στην περιοχή, ενώ θα υπονόμευε τη βιωσιμότητα της λύσης των δύο Κρατών», προστίθεται στο κείμενο

Αντίδραση Αμπάς

Όλες οι συμφωνίες που υπεγράφησαν με το Ισραήλ και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές θα παύσουν, αν η ισραηλινή πλευρά προχωρήσει στην προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη, τη Βόρεια νεκρά θάλασσα και οποιοδήποτε μέρος των παλαιστινιακών κατεχόμενων εδαφών του 1967, ξεκαθάρισε χθες ο πρόεδρος της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς.

Οι δηλώσεις του ήρθαν ωε απάντηση στη χθεσινή δήλωση του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ότι θα προχωρήσει στην προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη, τη Βόρεια νεκρά θάλασσα και αρκετούς οικισμούς, αν κερδίσει στις επερχόμενες ισραηλινές εκλογές.

Ο πρόεδρος Αμπάς τόνισε ότι «έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας και να επιτύχουμε τους στόχους μας με όλα τα διαθέσιμα μέσα, ανεξάρτητα από τις συνέπειες, καθώς οι αποφάσεις του Νετανιάχου έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο».

Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσσι, δήλωσε ότι «η απόκτηση εδαφών με τη βία συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Χάρτας του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου» και πως «όλοι οι Ισραηλινοί εποικισμοί αποτελούν έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το καταστατικό της Συνθήκης της Ρώμης». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η Διεθνής Κοινότητα πρέπει να δράσει τώρα για να αποτρέψει τον Νετανιάχου και τους συμμάχους του από το να ενταφιάσουν όποιες εναπομείνασες προοπτικές για ειρήνη και ενός βιώσιμου και ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους. Αυτό περιλαμβάνει την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, την απαγόρευση όλων των προϊόντων των παράνομων οικισμών και την ανάληψη δράσης κατά εταιρειών που εμπλέκονται στο παράνομο ισραηλινό αποικιακό σχέδιο, το οποίο αποφέρει τεράστια κέρδη τόσο στο Ισραήλ, όσο και στους εποικισμούς, εις βάρος του κατεχόμενου παλαιστινιακού πληθυσμού». Ο πρέσβης κατέληξε δηλώνοντας ότι «δε θα παραδοθούμε στις προσταγές ενός απελπισμένου και ρατσιστικού πολιτικού, που βυθίζει ολόκληρη την περιοχή σε συγκρούσεις και διαμάχες».

Ριάντ: «Επικίνδυνη κλιμάκωση»

Η Σαουδική Αραβία χαρακτήρισε χθες «επικίνδυνη κλιμάκωση» την προεκλογική υπόσχεση του δεξιού ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι, εάν επανεκλεγεί στις νέες πρόωρες εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου, θα προσαρτήσει τομείς στρατηγικής σημασίας της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Το βασίλειο τονίζει πως «αυτή η δήλωση αποτελεί μια πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση εναντίον του παλαιστινιακού λαού (…), κατάφωρη παραβίαση του [καταστατικού] χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου», και απειλεί κάθε «ειρηνευτική προσπάθεια», μετέδωσε αργά χθες βράδυ το σαουδαραβικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA, επικαλούμενο ανακοίνωση του παλατιού.

Εξάλλου το Ριάντ ζητεί την «κατεπείγουσα σύγκληση» του συμβουλίου των ΥΠΕΞ του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ), προσέθεσε το SPA.

Η Σαουδική Αραβία παροτρύνει επίσης τη διεθνή κοινότητα να «καταδικάσει και να απορρίψει τη δήλωση [του Νετανιάχου] και να θεωρήσει κάθε ενέργεια απορρέουσα από αυτή την υπόσχεση άκυρη».

Μία εβδομάδα πριν διεξαχθούν οι νέες πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ — και αυτές αναγγέλλονται αμφίρροπες — ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεσμεύθηκε χθες Τρίτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, να προσαρτήσει «την κοιλάδα του Ιορδάνη και το βόρειο τμήμα της Νεκρής Θάλασσας». Η κοιλάδα του Ιορδάνη ποταμού αποτελεί περίπου το 30% της Δυτικής Όχθης, παλαιστινιακού εδάφους κατεχόμενου από το Ισραήλ από τον πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967.

Ο Νετανιάχου, στην κορύφωση της προεκλογικής του εκστρατείας, στην οποία έδωσε έντονο δεξιό χρώμα αποπειρώμενος ιδίως να προσελκύσει τις ψήφους των εποίκων, φέρεται κατά δημοσκοπήσεις σχεδόν να ισοψηφεί με τον κυριότερο αντίπαλό του, τον άλλοτε αρχηγό του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας στρατηγό ε.α. Μπένι Γκαντς, τον επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Μπλε και Λευκό.