Ικανοποίηση Μητσοτάκη για τη νέα Κομισιόν – Επενδύει στη σκλήρυνση της μεταναστευτικής πολιτικής στην ΕΕ

Ειδικού συνεργάτη

Μεγάλη και χωρίς να κρύβεται είναι η ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου για τη νέα Κομισιόν, στην οποία η Ελλάδα διαθέτει σαφέστατα αναβαθμισμένο λόγο, σε σύγκριση με την ως τώρα ιδιότητα και τον ρόλο του Δημήτρη Αβραμόπουλου ως επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί την εξέλιξη ως δικαίωση της επιλογής του να επενδύσει σε μια «συντηρητική Κομισιόν», αντί της αντιπρότασης ορισμένων συμβούλων του, οι οποίοι προέβλεπαν ενίσχυση της φιλελεύθερης ευρωπαϊκής παράταξης σε επίπεδο οργάνων της Ε.Ε. μετά τις ευρωεκλογές.

Το κρίσιμο σημείο, σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες κορυφαίες κυβερνητικές πηγές, βρίσκεται στην αρμοδιότητα του νέου Έλληνα επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά, η οποία ορίζεται ως ευθύνη για την «προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», καλύπτοντας μετανάστευση, ασφάλεια, απασχόληση και παιδεία. Ένα χαρτοφυλάκιο, το οποίο κατά την άποψη του Μεγάρου Μαξίμου δικαιώνει απολύτως την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη πριν ακόμη τον ορισμό της νέας Κομισιόν από την πρόεδρο φον ντερ Λάιεν να εντάξει στην κυβέρνησή του το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης ως υφυπουργείο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα εξηγούσαν ότι η νέα πρόεδρος της Κομισιόν, συμβουλεύτηκε μάλιστα τον κ. Σχοινά πριν τον ορισμό του χαρτοφυλακίου αρμοδιότητάς του για τον ακριβή προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων του. Οι επιτελείς του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη επεκτείνονται, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην εκτίμηση ότι με τη νέα Κομισιόν σηματοδοτείται μια ευρωπαϊκή στροφή πολιτικής στο μεταναστευτικό, η μεγάλη κλιμάκωση  του οποίου θεωρείται περίπου αναπόφευκτη τα επόμενα έτη για μια σειρά λόγους. Έτσι, η σκλήρυνση της στάσης της Ε.Ε. απέναντι στα διευρυνόμενα ρεύματα μεταναστών θεωρείται αναγκαία, ως κεντρικό σημείο διαφοροποίησης της απελθούσας Κομισιόν από τη νέα, που μόλις ανέλαβε καθήκοντα.

Η βαθμιαία μετακίνηση από μια ευρωπαϊκή πολιτική «υποδοχής» και «ενσωμάτωσης»  μεταναστών σε μια πολιτική σταδιακής «φραγής» της προσέλευσης και περιορισμού όσων από ‘δω και πέρα θα γίνονται δεκτοί μόνο σε πρόσφυγες από εμπόλεμες ζώνες, θεωρείται από το Μέγαρο Μαξίμου ως κρίσιμο σημείο άσκησης εσωτερικής κυβερνητικής πολιτικής στην Ελλάδα, όπου οι αντιδράσεις των πολιτών της χώρας κατά της υποδοχής ακόμη περισσότερων μεταναστών προβλέπεται να ενταθεί ιδιαίτερα στο προσεχές μέλλον.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές μετέφεραν επίσης την εκτίμηση των επιτελών του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με την οποία οι έντονες αυτήν την ώρα αντιδράσεις ευρωβουλευτών και εντονότερα των ευρωπαίων Φιλελεύθερων του ALDE  με την κατηγορία της υιοθέτησης στο μεταναστευτικό «ατζέντας Ορμπάν» από τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν, δε ανησυχούν την κυρία φον ντερ Λάιεν, αφενός μεν γιατί θεωρείται ότι η κλιμάκωση του μεταναστευτικού προσεχώς από τα πράγματα θα την εκτονώσει, αφ’ ετέρου δε γιατί αυτή η πολιτική σκλήρυνσης της στάσης της Ε.Ε. απέναντι στους μετανάστες τυγχάνει μάλλον θετικής ανοχής από μεριάς του ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών.

Ωστόσο, με την υπόθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού να επηρεάζει το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, στο περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για την διατήρηση του χαρτοφυλακίου του Ανταγωνισμού στα χέρια της ενισχυμένης (επίσης του ALDE) εκτελεστικής αντιπροέδρου της νέας Κομισιόν, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, παρ’ ό,τι η προσδοκία του κ. Μητσοτάκη ήταν ότι το χαρτοφυλάκιο θα άλλαζε χέρια.