Νέος διακανονισμός με 15 εκ. δολάρια για την Deutsche Bank σε δικαστική υπόθεση στις ΗΠΑ

Νέος διακανονισμός με 15 εκ. δολάρια για την Deutsche Bank σε δικαστική υπόθεση στις ΗΠΑ, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα είναι η τελευταία εκκρεμότητα με τη Δικαιοσύνη.

Είναι το πρώτο από τα συνολικά 16 πιστωτικά ιδρύματα που αποδέχονται διακανονισμό για την υπόθεση των υπερτιμημένων- σύμφωνα με τους ενάγοντες- χρεογράφων για ενυπόθηκα δάνεια, τα οποία προέρχονται από τις αμερικανικές τράπεζες Fannie Mae και Freddie Mac: η Deutsche Bank, το μεγαλύτερο τραπεζικό ίδρυμα της Γερμανίας, δέχεται να καταβάλει συνολικά 15 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να κλείσει το θέμα χωρίς να συρθεί στα αμερικανικά δικαστήρια. Παράλληλα, υπόσχεται να βελτιώσει τους εσωτερικούς μηχανισμούς ελέγχου για να αποφευχθούν παρόμοιες πρακτικές στο μέλλον.

Επενδυτές είχαν κατηγορήσει την Deutsche Bank και άλλες τράπεζες, ότι στην περίοδο 2009-2016 εκμεταλλεύονταν τη δεσπόζουσα θέση τους στην αγορά και σε συνεννόηση μεταξύ τους είχαν υπερτιμολογήσει τα χρεόγραφα για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Η υπόθεση εκκρεμεί στα αμερικανικά δικαστήρια εδώ και περίπου έναν χρόνο. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ο διακανονισμός δεν αποτελεί ομολογία ενοχής για τη Deutsche Bank. “Είμαστε χαρούμενοι που μπορούμε να διευθετήσουμε την υπόθεση αυτή”, δηλώνει εκπρόσωπος της τράπεζας στις ΗΠΑ. Απομένει ωστόσο η τελική έγκριση από το αρμόδιο ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Deutsche Bank αναγκάζεται να καταφύγει σε διακανονισμό στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Πριν από τρία χρόνια ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός δέχθηκε να καταβάλει 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να απαλειφθούν οι κατηγορίες για πώληση τοξικών επενδυτικών προϊόντων (ενυπόθηκα δάνεια υψηλού ρίσκου) πριν το 2008. Μάλιστα σε εκείνον τον διακανονισμό ο τελικός λογαριασμός για τη Deutsche Bank ήταν μειωμένος κατά το ήμισυ σε σχέση με τις αρχικές απαιτήσεις των αμερικανικών αρχών (14 δις).

“Μία δικαστική διαμάχη λιγότερη…” σχολιάζουν οι χρηματιστηριακοί συντάκτες του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD), αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι η τελευταία φορά που η Deutsche Bank αντιμετωπίζει εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με μελέτη αναλυτών της ιδιωτικής τράπεζας Metzler, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, η Deutsche Bank θα αργήσει να ανακάμψει από τα προβλήματα των τελευταίων ετών. Οι αναλυτές της Metzler “χαιρετίζουν” την εκ βάθρων αναδιάρθρωση που ανακοινώθηκε προ μηνών, αλλά θεωρούν ότι γίνεται σε μία εποχή που η τράπεζα θα χρειαζόταν περισσότερη υποστήριξη και επιπλέον εντείνεται η αβεβαιότητα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού