ΣΥΡΙΖΑ: Αμήχανη αντιπολίτευση

Ειδικού συνεργάτη

Παρά την ικανοποιητική εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ (η πρώτη υπό την ιδιότητά του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου) συνεχίζεται η αμηχανία στο εσωτερικό του κόμματος σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ασκεί την πολιτική του το κόμμα απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Έγκυρες κομματικές πηγές από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επιβεβαιώνουν ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και μάλιστα, αντί να εμφανίσει ύφεση, μετά τις συνεδριάσεις και τις αποφάσεις των κομματικών οργάνων για τη διεύρυνσή του, έχει ενταθεί ακόμη περισσότερο.

Εκτός από τις αντιδράσεις οργανώσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα και την περιφέρεια) για την ήπια αντιπολίτευση, όλο και περισσότερα κορυφαία στελέχη διατυπώνουν την άποψη ότι το εγχείρημα της διεύρυνσης -για το οποίο διευκρινίζεται ότι κανένας δεν διαφωνεί- κινδυνεύει από την άλλη μεριά να απορροφήσει όλη την πολιτική ενέργεια του κόμματος. Η «ανούσια» και «άγονη» αντιπολίτευση του κόμματος αυτήν την περίοδο, όπως την χαρακτηρίζουν αυτά τα κομματικά στελέχη, αποδίδεται από τα ίδια στελέχη στην προσχώρηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην επιδίωξη πλήρους ενσωμάτωσής του σε σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές, οι οποίες έχουν αναγορευτεί σε κεντρική πολιτική του, στο πλαίσιο του ανοίγματος σε εκλογικά κοινά αυτήν την περίοδο.

Οι παράλληλες πληροφορίες (που διακινούνται μετά την επιστροφή του προέδρου του κόμματος από το φόρουμ Ambrosetti) ότι θα διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος της ευρωπαϊκής Αριστεράς, με κεντρική επιδίωξη την στρατηγική συνεργασία σοσιαλδημοκρατών-αριστεράς σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, εντείνουν αυτή την εντύπωση στο εσωτερικό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., τόσο στη βάση όσο και σε μερίδα κορυφαίων στελεχών του.

Παρ’ ό,τι από μεριάς Τσίπρα διαμηνύεται ότι τίποτα δεν είναι οριστική απόφαση για την πορεία του κόμματος από ‘δω και πέρα και όλα θα αποφασιστούν μετά ένα εξάμηνο στο συνέδριό του, ενώ ταυτόχρονα οι συνεργάτες του προέδρου συνιστούν υπομονή γιατί σημαντικό μέρος της αντιπολιτευτικής στάσης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα ξεδιπλωθεί στη ΔΕΘ, οι εσωκομματικές αντιδράσεις για την ως τώρα αντιπολίτευση είναι έντονες. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά πρώην υπουργού, σύμφωνα με την οποία η «πασοκοποίηση» του κόμματος έχει ήδη επέλθει, αφού «…κάνουμε αντιπολίτευση σαν να είμαστε ΠΑ.ΣΟ.Κ. και όχι αριστερά».

Η ένταση αυτή δεν προκαλεί ως τώρα ανησυχίες στην ηγεσία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που τις θεωρεί μάλιστα και ως ένα βαθμό αναμενόμενες λόγω της επιστροφής στην αντιπολίτευση. Παρά ταύτα, οι αντιδράσεις στις κομματικές οργανώσεις παρακολουθούνται προσεκτικά από την ηγεσία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με δεδομένο ότι το βάρος της διεύρυνσης θα σηκώσει αναγκαστικά η οργανωμένη κομματική βάση, όπου αν τυχόν ενταθούν αυτές οι κριτικές θα κινδύνευε να αποτύχει το εγχείρημα πριν ακόμη ξεκινήσει.