Ποια σενάρια εξετάζει η Goldman Sachs για τις τιμές του πετρελαίου

Την απάντηση ότι οι τιμές του πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά εξαρτώνται από την απάντηση που θα δοθεί στο ερώτημα πότε η Σαουδική Αραβία θα είναι σε θέση να αποκαταστήσει τις ζημιές στις υποδομές της επιχείρησης πετρελαίου Aramco μετά τις επιθέσεις με drones, δίνουν κατ’ αρχήν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs μετά τις επιθέσεις εναντίον των διυλιστηρίων της Aramco, παραγωγή πετρελαίου περιορίστηκε  στο μισό, δηλαδή σε 5,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η Σαουδική Αραβία παράγει 9,7 εκατομμύρια βαρέλια, δηλαδή το 5% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

«Αυτή είναι ιστορικού μεγέθους διατάραξη σε κριτικής σημασίας πετρελαϊκή υποδομή και αυτά τα γεγονότα αντιπροσωπεύουν μία έντονη κλιμάκωση των απειλών στην παγκόσμια προσφορά με τους κινδύνους επιπλέον επιθέσεων», εκτίμησαν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Αν η μειωμένη παραγωγή παραταθεί για περισσότερες από 6 εβδομάδες τότε οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ θα μπορούσαν γρήγορα να ανέβουν πάνω από 75 δολάρια το βαρέλι. Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε τις Η.Π.Α. να ρίξουν βαρέλια πετρελαίου στην αγορά από Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου που χρησιμοποιούνται σε έκτακτες περιπτώσεις, για να κρατήσουν τις τιμές υπό έλεγχο, ανέφεραν επίσης οι ίδιοι αναλυτές.

Τα 3 σενάρια της Goldman Sachs:

-Αποκατάσταση της παραγωγής στα προ της επίθεσης επίπεδα εντός μίας εβδομάδας: Τότε οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να ανέβουν κατά 3 με 5 δολάρια το βαρέλι προκειμένου να δείξουν τους αυξανόμενους κινδύνους για την αγορά.

-Αποκατάσταση της παραγωγής στα προ της επίθεσης επίπεδα σε 2-6 εβδομάδες: Τότε θα ανεβούν οι τιμές πετρελαίου μπρεντ κατά 5-14 δολάρια το βαρέλι.

-Αποκατάσταση της παραγωγής στα προ της επίθεσης επίπεδα σε περισσότερους από τρεις μήνες: Τότε η τιμή στο βαρέλι πετρελαίου θα πάει πάνω από 75 δολάρια και θα μπορούσε να παραχθεί σοβαρός κλονισμός στη  αγοά πετρελαίου.

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού