Έκθεση για τον Ρέι Χαριχάουζεν, έναν από τους πατέρες των ειδικών εφέ

Πριν τη συνθετική εικόνα, η τεχνική stop motion εξασφάλιζε τα ειδικά εφέ στις ταινίες φαντασίας. Ο «πατέρας» του, με μεγάλη επίδραση στυλ stop motion, που έμεινε γνωστό ως «Dynamation», Ρέι Χαριχάουζεν (Ray Harryhausen), θα τιμηθεί του χρόνου με μεγάλη έκθεση των φημισμένων δημιουργημάτων του στην Εθνική Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης της Σκωτίας. Φωτογραφίες των πρώτων αποκατεστημένων μοντέλων των όντων που μας «τρόμαξαν» σε ταινίες όπως «The 7th Voyage of Sinbad» (1958), «Jason and the Argonauts» (1963) και «Clash of the Titans» (1981) δόθηκαν ήδη στη δημοσιότητα για να συμπέσουν με τα γενέθλια που θα ήταν τα 99ά του δημιουργού.

Ο Χαριχάουζεν -απεβίωσε το 2013- επηρέασε έντονα καλλιτέχνες του stop motion όπως τους Χένρι Σέλικ και Φιλ Τίπετ αλλά και σκηνοθέτες όπως τους Τζορτζ Λούκας, Στίβεν Σπίλμπεργκ και Τζέι Τζέι Έιμπραμς (γνωστόν από το Επεισόδιο 7 του «Πολέμου των Άστρων» και σκηνοθέτη του αναμενόμενου Επεισοδίου 9).

«Είναι εκπληκτική εμπειρία το να βλέπεις να ξαναζωντανεύουν κάποια από τα πιο φημισμένα μυθολογικά όντα της ιστορίας του κινηματογράφου» δήλωσε ο Σάιμον Γκρουμ, διευθυντής της Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης στην National Galleries of Scotland. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που εργαζόμαστε μαζί με τη Βανέσα και το “The Ray and Diana Harryhausen Foundation” για να στήσουμε από κοινού τη μεγαλύτερη και πιο θεαματική έως σήμερα έκθεση που θα τιμά τη ζωή και το έργο του Ρέι Χαριχάουζεν, ενός τιτάνα του κινηματογράφου».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

No results found

No results found

Μενού