Οι επιφυλάξεις Μητσοτάκη για την προανακριτική

Ειδικού συνεργάτη

Συγκρατημένη έως επιφυλακτική είναι η στάση του Μεγάρου Μαξίμου για την επιλογή να συσταθεί προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση τυχόν οργάνωσης σκευωρίας από υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ κατά Σαμαρά, Βενιζέλου και 8 ακόμη πρώην υπουργών και 1 ακόμη πρωθυπουργού έως το 2014, με αφορμή την υπόθεση της Novartis. Παρ’ ό,τι το κυβερνών κόμμα ανακοίνωσε επίσημα ότι θα προτείνει στη Βουλή τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ασφαλείς πληροφορίες από έγκυρες πηγές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος αναφέρουν ότι υπάρχει ανησυχία για την πιθανότητα να εκτραπεί πολιτικά το θέμα και να καταλήξει σε πρόβλημα για τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αυτά που προβληματίζουν τον πρωθυπουργό και τους στενούς συνεργάτες του είναι τρία σημεία: α. Να γίνουν ψηφοφορίες για την προανακριτική και να σημειωθούν διαρροές από τη ΝΔ, β. να καταλήξει η προανακριτική σε φιάσκο, δεδομένων των ασαφειών της δικογραφίας, και γ. να ενεργοποιηθεί δυσαρέσκεια σε ικανή μερίδα αλλά ίσως και την ηγεσία της δικαιοσύνης για την πολιτικοποίηση της υπόθεσης Novartis, ακριβώς τη στιγμή που η διερεύνηση του κεντρικού σκανδάλου έχει μπει στην τελική φάση της.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι θερμός θιασώτης της επιλογής για προανακριτική για τον κ. Παπαγγελόπουλο. Ο ίδιος -πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες- θα προτιμούσε συνέχιση της διακυβέρνησής του στα σημερινά δεδομένα, με προφανή την υψηλή αποδοχή του ίδιου και της κυβέρνησής του και με σαφείς τις ενδείξεις ότι αυτό το κλίμα φαίνεται να εμπεδώνεται σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, αντί του ανοίγματος του συγκεκριμένου πολιτικού μετώπου, που η εμπειρία έχει δείξει ότι όποτε υιοθετήθηκε ανάλογη επιλογή στο παρελθόν, οι κυβερνήσεις που την επέλεξαν δεν ευνοήθηκαν.

Κάνε like στην σελίδα του circogreco. gr στο Facebook

Από τις αναφορές των ίδιων πηγών γίνεται σαφές ότι η τελική επιλογή για προανακριτική για τον κ. Παπαγγελόπουλο έγινε αφού διαμηνύθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά προς το Μέγαρο Μαξίμου, ότι εάν τυχόν η ΝΔ δεν παρέπεμπε σε προανακριτική την υπόθεση, αυτό θα ήταν η σταγόνα που θα ξεχείλιζε το ποτήρι και η εσωκομματική σύγκρουση θα ήταν αναπόφευκτη. Ο κ. Μητσοτάκης, έτσι, προτίμησε μια μεσοβέζικη επιλογή, παρ’ ό,τι αυτό που είχε διαμηνύσει ο κ. Σαμαράς στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν η προανακριτική να συσταθεί και για τον κ. Τσίπρα. Οι διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου για την απροθυμία Μητσοτάκη να στραφεί έναντι του προηγούμενου πρωθυπουργού και οι αναφορές ότι αποδίδει πολιτικές και μόνο ευθύνες στον κ. Τσίπρα, απάντηση προς τον κ. Σαμαρά περισσότερο είναι, έλεγαν οι ίδιες πηγές, παρά στοχεύουν στην αντιπολίτευση.

Αυτήν την ώρα δεν έχει εκδηλωθεί κάποια αντίδραση από την πλευρά Σαμαρά, αλλά οι ίδιες πληροφορίες από το περιβάλλον της κυβερνητικής ηγεσίας ανέφεραν ότι υπάρχει ανησυχία για τις εξελίξεις τις επόμενες μέρες, ενώ εκφράζεται παράλληλα η αισιοδοξία ότι θα υπάρξει αυτοσυγκράτηση από το πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο της παράταξης.