Βρετανία: Ολοκληρώνονται οι ακροάσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο – Με την πλάτη στον τοίχο ο Τζόνσον

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας θα ακούσει για τρίτη και τελευταία ημέρα νομικά επιχειρήματα για το κατά πόσο ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ενήργησε παρανόμως όταν ανέστειλε το κοινοβούλιο.

Εάν ο Τζόνσον χάσει, μπορεί να αναγκαστεί να ανοίξει το κοινοβούλιο νωρίτερα από ότι προγραμμάτιζε, δίνοντας επιπλέον χρόνο στους νομοθέτες να αντιταχθούν στα σχέδιά του να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ή χωρίς συμφωνία, στις 31 Οκτωβρίου.

Η απόφαση του δικαστηρίου μπορεί να ανακοινωθεί σήμερα, αλλά είναι πιο πιθανό να προκύψει τις επόμενες ημέρες. Οι 11 δικαστές δεν έδωσαν καμία ένδειξη για το πόσο χρόνο θα χρειαστούν.

Πριν από την αναστολή, ο Τζόνσον υπέστη τη μία ήττα μετά την άλλη στο κοινοβούλιο, όπου δεν έχει πλειοψηφία. Τα περισσότερα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων αντιτίθενται σε ένα σενάριο no-deal Brexit, προβλέποντας ότι θα προκαλούσε οικονομικές ζημίες και σοβαρές διαταραχές.

Η ακρόαση στο Ανώτατο Δικαστήριο προέκυψε από την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού να ζητήσει από τη Βασίλισσα Ελισάβετ να αναστείλει το κοινοβούλιο από τις 10 έως τις 14 Οκτωβρίου, με το αιτιολογικό ότι χρειαζόταν τον χρόνο για να προετοιμάσει ένα νέο νομοθετικό πρόγραμμα.

Κάνε like στην σελίδα του circogreco. gr στο Facebook

Οι αντίπαλοι του Μπόρις Τζόνοσον ισχυρίζονται ότι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο ζήτησε την αναστολή ήταν να προκειμένου να εμποδίσει το κοινοβούλιο να παρέμβει στη στρατηγική του Brexit και, ως εκ τούτου, λειτούργησε παρανόμως.

Δικηγόροι που εκπροσωπούν τον πρωθυπουργό δήλωσαν στο δικαστήριο κατά τις δύο προηγούμενες ημέρες ακροάσεων ότι η διαφωνία σχετικά με την αναστολή ήταν πολιτικό ζήτημα, όχι θέμα δικαστών.

Σήμερα, το δικαστήριο θα ακούσει επιχειρήματα από δικηγόρους που εκπροσωπούν διάφορους ανθρώπους και φορείς που δεν είναι συμβαλλόμενα μέρη στη δικαστική διαμάχη αλλά οι απόψεις των οποίων θεωρούνται σχετικές και σημαντικές. Περιλαμβάνονται οι ημι-αυτόνομες κυβερνήσεις της Σκωτίας, της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ουαλίας.

Θα υπάρξει επίσης παρέμβαση εκ μέρους του πρώην συντηρητικού πρωθυπουργού, Τζον Μέιτζορ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού