Οι βραβευμένοι στις Κάννες «Άθλιοι» στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας

Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος, αέρας Κρουαζέτ φυσάει στο πρόγραμμα των επετειακών 25ων Νυχτών Πρεμιέρας (18-29/9).

Μετά την ανακοίνωση πως το θρίλερ που απέσπασε τον φετινό Χρυσό Φοίνικα, τα «Παράσιτα» του Νοτιοκορεάτη Μπονγκ Τζουν-χο («Ο Επισκέπτης», «Snowpiercer»), θα «ανοίξουν» το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, μία ακόμα βραβευμένη ταινία προστίθεται στο πρόγραμμα της διοργάνωσης.

Οι «Άθλιοι» του Λατζ Λι, το ντεμπούτο που απέσπασε το βραβείο της Επιτροπής στις Κάνες (εξ ημισείας με το «Bacurau»), συμμετέχει στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ διεκδικώντας τη Χρυσή Αθηνά. Ο πρωτοεμφανιζόμενος Γάλλος σκηνοθέτης με εμπειρία στο ντοκιμαντέρ, μεταπηδά στη μυθοπλασία με ένα ρεαλιστικά ωμό και πολιτικά φορτισμένο φιλμ.

Στην καρδιά ενός παρισινού προαστίου όπου κυριαρχούν οι ταξικές και κοινωνικές ανισότητες, μια ομάδα αστυνομικών καλείται να επιβάλλει την τάξη. Ένας από αυτούς δεν αργεί να βγει εκτός ελέγχου την ώρα που ένα παιδί κινηματογραφεί την έκρηξή του, γεγονός που δυναμιτίζει το ήδη έκρυθμο κλίμα της περιοχής, οδηγώντας την κατάσταση στα άκρα.

Ο Λι βάσισε τους «Άθλιους» στην ομότιτλη μικρού μήκους του, όπου άτυπα πρωταγωνιστεί το Μονφερμέιγ, η γειτονιά όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Ο δημιουργός γνωρίζει από πρώτο χέρι τις εντάσεις και τις λεπτές ισορροπίες δυνάμεων στα προάστια, έχοντας μάλιστα καταγράψει τις βίαιες διαδηλώσεις που ξέσπασαν το 2005. Τότε την εξέγερση προκάλεσε ο θάνατος δύο παιδιών από ηλεκτροπληξία, όταν αστυνομικοί τα παγίδευσαν σε κολώνα ηλεκτρισμού. Στους «Άθλιους» του Λι επομένως η αλήθεια είναι σκληρή και αδύνατο να φιλτραριστεί…

Η ταινία θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από τη Seven.