Έντονη ανησυχία για εκτεταμένη ύφεση στην ευρωζώνη

Ειδικού συνεργάτη

Μεγαλώνει η ανησυχία στις Βρυξέλλες και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για τις αυξημένες ενδείξεις σχετικά με την πιθανότητα για έντονες υφεσιακές πιέσεις στην ευρωζώνη, όπως αναφέρουν έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές από τη βελγική πρωτεύουσα. Η ανησυχία αυτή έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις αναφέρουν οι ίδιες πηγές, με αποτέλεσμα σε όλες σχεδόν τις χώρες-μέλη οι κυβερνήσεις να αναπροσαρμόζουν επί τα χείρω τις προβλέψεις για τις οικονομίες τους.

Ακόμη πιο επιβαρυντικό για το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη θεωρείται ότι αυτές οι δυσμενείς προβλέψεις σε πολλές χώρες ήδη οδηγούν σε ανάκληση ειλημμένων χρηματοδοτικών και επενδυτικών σχεδίων, με συνέπεια την εκδήλωση μιας αφανούς ως τώρα αλλά υπαρκτής σε πολλές στατιστικές μετρήσεις εσωτερικής αντιπληθωριστικής τάσης, που επιτείνει το πρόβλημα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι την ήδη κακή εικόνα, η οποία σ’ αυτόν τον κύκλο φαίνεται να πλήττει περισσότερο τις ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες, επιδεινώνουν 2 σημεία της συγκυρίας:

  1. Η αλλαγή ηγεσίας στην Κομισιόν, που στις Βρυξέλλες είναι κοινό μυστικό πως θεωρείται ότι έρχεται σε κακή στιγμή, και για την οποία σημειώνεται με έμφαση ότι η κυρία φον ντερ Λάιεν δεν έχει ως τώρα δώσει ενδείξεις για την οικονομική πολιτική στην ευρωζώνη κατά τη θητεία της, παρ’ ό,τι οι υφεσιακές πιέσεις καραδοκούν, και
  2. Η σύμπτωση αλλαγής στην ηγεσία της Κομισιόν με 3 εξαιρετικά αρνητικά στοιχεία, που τείνουν να προκαλέσουν την «τέλεια καταιγίδα» στην οικονομία της ευρωζώνης: το επικείμενο Brexit (που πλέον πιθανολογείται βασίμως ότι καταλήξει χωρίς συμφωνία ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου), τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο των δασμών και την πιθανή αύξηση της τιμής του πετρελαίου (που θα πλήξει καίρια τη ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα).

Ταυτόχρονα, οι ίδιες πηγές εκφράζουν έντονο προβληματισμό για τη διχογνωμία που ως τώρα επικρατεί ανάμεσα στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών, σχετικά με την πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ για ένα νέο πρόγραμμα χαλαρής ρευστότητας. Για να αποβεί αποτελεσματική η (τελευταία;) κίνηση Ντράγκι, σημειώνουν στελέχη της Κομισιόν, τα οφέλη από το QE θα πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα και να μη χαθεί χρόνος σε διαξιφισμούς μέσα στην ευρωζώνη σχετικά με την αξιοποίησή του. Ωστόσο, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο τελευταίο eurogroup από τη στάση των εκπροσώπων των χωρών-μελών της ευρωζώνης φαίνεται ότι υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών πρωτευουσών, ενώ ολοφάνερη ήταν η αποφασιστικότητα των «βόρειων» οικονομιών να συντονιστούν σε μια προσπάθεια αντίθετη με την κατεύθυνση Ντράγκι.

Η «αμηχανία» στις Βρυξέλλες για την οικονομική πολιτική στην ευρωζώνη δεν κρύβεται, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, δίνοντας την εντύπωση  ακυβέρνητου καραβιού, τη ώρα που θα χρειαζόταν περισσότερο παρά ποτέ ενότητα και αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση της αρνητικής συγκυρίας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού