Πρώην ανώτατος δικαστικός ελέγχεται για χειραγώγηση του βουλεύματος στην υπόθεση με τους στημένους αγώνες

Η εκπομπή «Δίκη» που μεταδόθηκε χθες από το Open και ασχολήθηκε στην πρώτη μετάδοσή της και πάλι με τα δικαστικά θέματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως μετέδωσε το sdna.gr.

Στην εκπομπή έγινε αναφορά στη δίκη που αρχίζει την Παρασκευή στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών με κατηγορούμενους 28 παραγόντες, διαιτητές και προπονητές που κατηγορούνται για φερόμενη κακουργηματική αλλοίωση αποτελεσμάτων αγώνων και φερόμενη σύσταση συμμορίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Στην ίδια εκπομπή διέρρευσε η πληροφορία ότι φέρεται να διενεργείται ποινική προκαταρκτική και να ελέγχεται πρώην ανώτατη λειτουργός της Δικαιοσύνης σε υψηλό επίπεδο. Με βάση τις πληροφορίες της εκπομπής, αρχικά αποφάνθηκε επί βουλεύματος που αφορούσε σε υπόθεση του ποδοσφαίρου, προτείνοντας την πλήρη απαλλαγή των εκεί κατηγορουμένων.

Στη «Δίκη» αποκαλύφθηκε επίσης  η πληροφορία ότι «υπάρχουν στην Εισαγγελία Διαφθοράς και νόμιμες τηλεφωνικές υποκλοπές που εμπλέκουν το ανώτατο δικαστικό στέλεχος σε αθέμιτη παρέμβαση κατά την έκδοση του σχετικού βουλεύματος», και αναφέρθηκε ότι ελέγχεται για χειραγώγηση του βουλεύματος.

Η ποινική, αλλά και πειθαρχική, προκαταρκτική κατά του πρώην ανώτατου δικαστικού στελέχους της χώρας στηρίζεται και σε τρεις ένορκες μαρτυρικές καταθέσεις δικηγόρου.

Τις διαβίβασε η Εισαγγελία Εφετών στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Οι καταθέσεις ελήφθησαν στα τέλη του 2018 και εμπλέκουν από το πρώην ανώτατο δικαστικό στέλεχος έως και άλλους τρεις δικαστικούς λειτουργούς.

Ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός φέρεται να έχει ελεγχθεί πειθαρχικά και για άλλη δικαστική υπόθεση με ποδοσφαιρική εμπλοκή. Μάλιστα ερευνήθηκε από αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας για παραβίαση της «αρχής αμεροληψίας».

Την προκαταρκτική εξέταση για το πρόσωπο που διετέλεσε πρώην ανώτατο δικαστικό στέλεχος διενεργεί εισαγγελέας Πρωτοδικών.

Σύμφωνα με τις τρεις ένορκες καταθέσεις του βασικού μάρτυρα της υπόθεσης, άλλη δικαστική λειτουργός-στενή φίλη του εμπλεκόμενου δικαστικού στελέχους είχε χαρακτηρίσει «άθλια» την βαρύτατα παραπεμπτική πρόταση εισαγγελέα Εφετών για τους 28 κατηγορούμενους του ποδοσφαιρικού βουλεύματος.

Μάλιστα η «κυρία αντιπρόεδρος κατέληξε στο αποτέλεσμα που επιθυμούσε η στενή της φίλη», φέρεται να έχει κατέθεσε ο δικηγόρος, ο οποίος δηλώνει ότι φοβάται να δώσει περισσότερα στοιχεία και ζητάει από τις αρμόδιες αρχές να κρίνουν ότι χρήζει προστασίας και να χαρακτηριστεί «μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος».

Το βούλευμα των 28 βρίσκεται ήδη στα χέρια της προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ και ανακρίτριας διαφθοράς Μ.-Λ.Ιωαννίδου.

Το ερευνητικό τμήμα της Επιτροπής θα εισηγηθεί για τις πειθαρχικές κυρώσεις που θα επιβληθούν σε πρόσωπα και ομάδες. Ο Πειθαρχικός Κώδικας προβλέπει για την αλλοίωση αποτελεσμάτων ποδοσφαιρικών αγώνων έως ισόβιο αποκλεισμό για τα πρόσωπα και έως υποβιβασμό για τις ομάδες που εμπλέκονται.

Ενώ στο ποινικό μέρος απαιτούνται αποδεικτικά στοιχεία, στο πειθαρχικό αρκεί η πιθανολόγηση δια των “επαρκών ενδείξεων”.