Κυρώσεις από την ΕΕ σε βάρος της κυβέρνησης της Νικαράγουας

Οι χώρες της Ε.Ε. έδωσαν την Τετάρτη το «πράσινο φως» για την υιοθέτηση ενός πλαισίου κυρώσεων κατά της κυβέρνησης της Νικαράγουας, αντιδρώντας στην καταστολή της κοινωνίας των πολιτών και στην επιδείνωση του κράτους δικαίου, έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή.

Οι πρέσβεις των 28 χωρών-μελών ενέκριναν αυτό το πλαίσιο των μέτρων, το οποίο επί του παρόντος δεν περιλαμβάνει προσωπικές κυρώσεις. Τα μέτρα αναμένεται να επικυρωθούν από το Συμβούλιο της Ε.Ε.

Η χώρα, η οποία κυβερνάται από το 2006 από τον πρόεδρο Ντανιέλ Ορτέγκα, πρώην αντάρτη του κινήματος Σαντινίστας, διανύει σοβαρή πολιτική κρίση από τον Απρίλιο του 2018.

Μια πρώτη διαμαρτυρία κατά μιας μεταρρύθμισης της κοινωνικής ασφάλισης εξελίχθηκε σε διαδηλώσεις με αιτήματα την απομάκρυνση του προέδρου, ο οποίος κατηγορείται ότι εγκαθίδρυσε μια δικτατορία διαφθοράς και νεποτισμού, και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Η καταστολή ήταν αιματηρή: η πολιτική βία προκάλεσε τον θάνατο 325 και πλέον ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 2.000, κυρίως στις τάξεις της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τις οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Περισσότεροι από 500 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης ρίχτηκαν στη φυλακή και δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Νικαράγουας εξορίστηκαν.

Οι κυρώσεις είναι ένα «εργαλείο άσκησης πίεσης» για τη «συνέχιση του εθνικού διαλόγου» στη χώρα, είχε εξηγήσει διπλωματική πηγή στις αρχές Σεπτεμβρίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού