Στη Βουλή η πρόταση για τη σύσταση προκαταρκτικής εξέτασης κατά του Παπαγγελόπουλου

Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση 30 βουλευτών της ΝΔ για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για τη σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία, η πρόταση θα ανακοινωθεί στην Ολομέλεια, θα τυπωθεί και διανεμηθεί στους βουλευτές.

Η πρόταση εγγράφεται στην ημερήσια διάταξη εντός 22 ημερών από την ανακοίνωσή της. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συζητηθεί στην Ολομέλεια το αργότερο έως τις 20 Οκτωβρίου. Σε εκείνη τη συνεδρίαση, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό, «η Βουλή μπορεί να επιτρέψει την εμφάνιση ενώπιόν της του προσώπου κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση (σ.σ.: του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης) προκειμένου να ακούσει τις απόψεις του». Ο κ. Παπαγγελόπουλος, πάντως, εκ του Κανονισμού «έχει τη δυνατότητα να υποβάλει έγγραφο υπόμνημα».

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, διεξάγεται ψηφοφορία, η οποία είναι μυστική. Για τη συγκρότηση «προανακριτικής» η απόφαση λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151). Η υπερψήφιση συνεπάγεται και τον ορισμό της σύνθεσης της επιτροπής καθώς και της προθεσμίας εντός της οποίας αυτή οφείλει να υποβάλει το πόρισμά της. Στο στάδιο αυτό είναι πιθανό, όπως έχει συμβεί και κατά το παρελθόν, να διαπιστωθεί από την επιτροπή ότι η Βουλή δεν έχει αρμοδιότητα να προχωρήσει σε διαδικασίες άσκησης δίωξης και ακολούθως να επιστρέψει τον φάκελο στη Δικαιοσύνη. Το ενδεχόμενο παραμένει ανοικτό, αν και τις τελευταίες ώρες φαίνεται να επικρατεί η άποψη μιας σε βάθος έρευνας, με κλήση μαρτύρων, από την επιτροπή.