Εκλογές στο Αφγανιστάν: Στο μεταίχμιο μεταξύ κάλπης και θανάτου

Υπό τη σκιά τρομοκρατικών επιθέσεων των Ταλιμπάν διεξήχθησαν χθες οι προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν.

Εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι 9,6 εκατομμύρια άνθρωποι. Φαβορί είναι ο νυν Πρόεδρος Ασράφ Γκάνι και ο Πρωθυπουργός Αμντάλα. Σε περίπτωση που κανείς από τους 18 υποψηφίους δεν συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων τότε θα προκηρυχθούν επαναληπτικές εκλογές τον Νοέμβριο.

Το μεγάλο θέμα όμως αυτών των εκλογών ήταν η ασφάλεια και οι απειλές των Ταλιμπάν για τρομοκρατικές επιθέσεις στα εκλογικά κέντρα. Τα περίπου 5.000 εκλογικά κέντρα φυλάσσονταν από 72.000 άνδρες της ασφάλειας.

Ο φόβος είναι διάχυτος στη χώρα. Πολλοί δεν πήγαν να ψηφίσουν, άλλοι πάλι επέστρεψαν μόνο και μόνο για να ψηφίσουν και να ενισχύσουν τον αγώνα για δημοκρατία που δίνεται στην πατρίδα τους.

Ο προεκλογικός αγώνας σκιάστηκε από δεκάδες αιματηρές επιθέσεις από τους Ταλιμπάν. Το ίδιο συνέβη και τούτη τη φορά. 400 εκλογικά τμήματα υπό το φόβο των επιθέσεων παρέμειναν κλειστά. Οι Ταλιμπάν ελέγχουν μεγαλύτερο τμήμα του Αφγανιστάν σε σύγκριση με την επίσημη ανατροπή τους από τους Αμερικανούς το 2001.

Τα αποτελέσματα πάντως αναμένεται να γίνουν γνωστά μετά τις 19 Οκτωβρίου. Η Ανεξάρτητη Αφγανική Επιτροπή Εκλογών ανακοίνωσε ότι δεν είχε επικοινωνία με 901 εκλογικά τμήματα.

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού