Η μέλισσα κηρύσσεται το πιο σημαντικό έμβιο είδος που ζει στον πλανήτη

Το Ινστιτούτο Earthwatch κατέληξε στην τελευταία συζήτηση της Βασιλικής Γεωγραφικής Εταιρείας του Λονδίνου ότι οι μέλισσες είναι το πιο σημαντικό ζωντανό που ζουν στον πλανήτη. Την ίδια ώρα οι επιστήμονες έχουν επίσης κάνει μια ανακοίνωση: Οι μέλισσες έχουν ήδη εισέλθει σε κίνδυνο εξαφάνισης!

Οι μέλισσες σε όλο τον κόσμο έχουν εξαφανιστεί μέχρι 90% σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες. Οι λόγοι είναι διαφορετικοί ανάλογα με την περιοχή, αλλά μεταξύ των κυριότερων είναι η μαζική αποψίλωση, η έλλειψη ασφαλών χώρων για φωλιές, η έλλειψη λουλουδιών, η χρήση ανεξέλεγκτων φυτοφαρμάκων, το έδαφος, μεταξύ άλλων.

Το Κέντρο Επιχειρηματικής Μέτρησης του Μεσογειακού Δήμαρχου (CeapiMayor) και η Μελισσοκομική Εταιρεία της Χιλής (Cach) με την υποστήριξη του Ιδρύματος Αγροτικής Καινοτομίας (FIA) έκαναν μια μελέτη όπου διαπιστώθηκε ότι οι μέλισσες είναι το μόνο ζωντανό που είναι δεν είναι φορέας οποιουδήποτε τύπου παθογόνου, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για μύκητα, ιό ή βακτήριο.

Η γεωργία του κόσμου εξαρτάται από το 70% αυτών των εντόμων, ή, για να το θέσουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι 70 από τα 100 τρόφιμα που καταναλώνουμε εξαρτώνται λιγότερο ή περισσότερο  από τις μέλισσες.

Επίσης, η επικονίαση που κάνουν οι μέλισσες επιτρέπει την αναπαραγωγή των φυτών, εκ των οποίων εκατομμύρια ζώα τρέφονται, χωρίς αυτά, η πανίδα θα αρχίσει σύντομα να εξαφανίζεται.

Το μέλι που παράγεται από τις μέλισσες, όχι μόνο χρησιμεύει ως τρόφιμο, αλλά και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία και το δέρμα μας.

Σύμφωνα με ένα απόσπασμα που αποδίδεται στον Albert Einstein, Αν οι μέλισσες εξαφανιστούν, οι άνθρωποι θα έχουν 4 χρόνια για να ζήσουν.

Το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ελβετίας, από μεριάς του, προτείνει μια θεωρία που για την εξαφάνιση των μελισσών κατηγορεί τα κύματα που παράγονται χάρη στην κινητή τηλεφωνία. Όπως αναφέρεται αυτά τα κύματα που εκπέμπονται κατά τη διάρκεια των κλήσεων είναι ικανά να αποπροσανατολίσουν τις μέλισσες, προκαλώντας τους να χάσουν την αίσθηση της κατεύθυνσής τους και συνεπώς να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Ο ερευνητής και βιολόγος Daniel Favre, μαζί με άλλους ερευνητές, πραγματοποίησαν 83 πειράματα που δείχνουν ότι οι μέλισσες παρουσία αυτών των κυμάτων παράγουν θόρυβο δέκα φορές μεγαλύτερο από το συνηθισμένο, συμπεριφορά που αποδίδεται σε προσπάθεια γνωστοποίησης σε άλλες μέλισσες και με την προειδοποίηση για τις μέλισσες ότι είναι σημαντικό να αφήσουν την κυψέλη.

Αναμφισβήτητα, ο μεγαλύτερος λόγος για την εξαφάνισή της, όμως, αποδίδεται στον συνεχή υποκαπνισμό των καλλιεργειών, ένα παράδειγμα αυτού είναι αυτό που συμβαίνει στην Κολομβία, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια το 34% των μελισσών με αγροτοξίνες πέθανε από δηλητηρίαση.

Υπάρχουν πράγματι λύσεις, το πρόβλημα όμως είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να τις πραγματοποιήσουμε, επειδή υπάρχουν πολύ εδραιωμένες πρακτικές στον τομέα της παραγωγής και της γεωργίας.

Ωστόσο, προτείνονται τρεις λύσεις με την ελπίδα ότι μπορούν να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα:

-Να απαγορευτεί η χρήση τοξικών παρασιτοκτόνων.

-Να προωθηθούν πλήρως φυσικές γεωργικές εναλλακτικές λύσεις.

-Να βρίσκεται υπό συνεχή έρευνα και παρακολούθηση η υγεία, η ευημερίας και η διατήρησης των μελισσών.

Αυτό είναι ένα παράδειγμα του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε με τις μέλισσες και του επείγοντος χαρακτήρα της δημιουργίας αλλαγών στη διαχείριση των πόρων μας, λέει ο Luciano Grisales, εκπρόσωπος στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Κολομβίας, χώρας που αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα στο θέμα αυτό.

Είναι ζωτικής σημασίας να καθιερωθεί η στρατηγική φύση της προστασίας και της επαναδημιουργίας των μελισσών και άλλων επικονιαστών, δεδομένου ότι η μη εφαρμογή τους σε 10 χρόνια θα έχει σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πλέον μέλισσες στην Κολομβία. Αυτό θα οδηγήσει σε τροφική κρίση και θα πλήξει και τη δημόσια υγεία στη χώρα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

No results found

Μενού