Η ΝΔ και οι διαρροές στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου

Ειδικού συνεργάτη

Σε αναζήτηση των «ανταρτών» του κόμματός του που καταψήφισαν την πρόταση συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής για τον κ. Παπαγγελόπουλο βρίσκονται οι επιτελείς του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι 6 διαρροές στην ψηφοφορία επιβεβαίωσαν την ανησυχία που υπήρχε από την αρχή στις σκέψεις του πρωθυπουργού σχετικά με την επιλογή να προχωρήσει σε  κοινοβουλευτική διερεύνηση της αποδιδόμενης στην κυβέρνηση Τσίπρα σκευωρίας κατά πολιτικών  αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το σκάνδαλο της Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κορυφαίες κυβερνητικές πηγές στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρείται βέβαιο ότι τουλάχιστον 4 από τις 6 διαρροές στην ψηφοφορία προέρχονται από το κυβερνών κόμμα. Ο προβληματισμός των επιτελών του κ. Μητσοτάκη δεν είναι τόσο να εντοπιστούν οι «αντάρτες» βουλευτές του, αλλά να διαγνωστούν τα κίνητρά τους. Μάλιστα, όπως ανάφερε μία από τις ίδιες πηγές που προαναφέρθηκαν, αν διαπιστωθούν τα κίνητρα των «ανταρτών» βουλευτών, θα είναι σαν να φωτογραφίζονται και οι ίδιοι αυτοί βουλευτές.

Αυτή τη στιγμή ανιχνεύονται δύο ενδεχόμενα από τους επιτελείς του κ. Μητσοτάκη: είτε να είναι «καραμανλικοί» βουλευτές, που είναι δυσαρεστημένοι από τον ρόλο που έχει αποδώσει ο πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός στα πρόσωπα της ιστορικής παράδοσης της παράταξης, είτε να είναι «σαμαρικοί» βουλευτές, ενοχλημένοι από την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να αποφύγει παραπομπή στην ίδια προανακριτική επιτροπή της Βουλής και του τέως πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν καταλήξει στο «ισχυρό» σενάριο ότι πρόκειται για «αντάρτες» βουλευτές της δεύτερης περίπτωσης. Έχουν μάλιστα εντοπίσει και τα πιθανά ονόματα των «ανταρτών», για τα οποία όμως τηρείται απόλυτη σιωπή, αν και έχουν δοθεί οδηγίες να τεθούν υπό την εποπτεία των κοινοβουλευτικών κομματικών οργάνων.

Κάνε like στη σελίδα του circogreco.gr στο Facebook 

Το πιο ενδιαφέρον σημείο και το καίριο σημείο ανησυχίας των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου είναι το ενδεχόμενο οι διαρροές ως πολιτική εξέλιξη να μην αφορούν στην αρνητική αντίδραση όσων καταψήφισαν την προανακριτική, αλλά να εντάσσονται σ’ ένα σχέδιο «αποστολής μηνύματος» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σχετικά με τη συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. Όπου η δεδηλωμένη, στη βάση της οποίας κυβερνάει ο πρωθυπουργός, στηρίζεται σε 8 βουλευτές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτή τη φορά το πρόβλημα δεν ήταν μεγάλο, διότι ήταν γνωστό ότι την πρόταση για την προανακριτική θα υποστήριζαν και οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ και δεν θα προέκυπτε αποσταθεροποίηση. Όμως, σε επόμενες κρίσιμες ψηφοφορίες το πρόβλημα θα μπορούσε να είναι σοβαρό.

Πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μολονότι θεωρείται απίθανο από το Μέγαρο Μαξίμου σε φανερή ψηφοφορία να επαναληφθεί το φαινόμενο των διαρροών, ορισμένοι συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν αντίθετη γνώμη. Συγκεκριμένα, αυτοί υποστηρίζουν ότι σε κάποιες ψηφοφορίες (όπως για παράδειγμα η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας) η καταψήφιση από βουλευτές της κομματικής επιλογής θεωρείται θεμιτή. Οι ίδιοι υπενθυμίζουν ότι και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε καταψηφίσει τον κ. Πρ. Παυλόπουλο και έτσι δεν θα είχε σήμερα το δικαίωμα να κάνει λόγο για αντικομματική συμπεριφορά όσων βουλευτών του τυχόν θα καταψήφιζαν πρότασή του για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επειδή θα διαφωνούσαν με το προτεινόμενο πρόσωπο.

Φυσικά, αν αυτό συνέβαινε, οι βουλευτές αυτοί θα ήταν «τελειωμένοι» για τη ΝΔ. Όμως, κάποιος που θεωρεί ότι αυτή θα ήταν η τελευταία ευκαιρία του δεν θα δίσταζε να καταψηφίσει αποσταθεροποιώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ιδίως αν το έχει κάνει ξανά στο παρελθόν, εκτιμούν με νόημα όσοι κάνουν αυτές τις σκέψεις.

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού