Κάτω από τη γέφυρα του Piano στη Γένοβα, ο υπερυψωμένος πεζόδρομος του Boeri

Στη δημοσιότητα έδωσε ο Stefano Boeri τα σχέδια ενός κυκλικού υπερυψωμένου πεζόδρομου που θα δημιουργηθεί κάτω από τη γέφυρα του Renzo Piano, η οποία θα αντικαταστήσει, στη Γένοβα της Ιταλίας, τη Γέφυρα Morandi που κατέρρευσε πέρυσι.

Ο πεζόδρομος σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Stefano Boeri Architetti, σε συνεργασία με τα στούντιο Metrogramma Milano και Inside Outside, και αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδίου για το Πάρκο Πολτσεβέρα και τον Κόκκινο Κύκλο που στοχεύουν «να δώσουν νέα πνοή» στο τοπίο που ανακάμπτει μετά την κατάρρευση της γέφυρας.

Στο κέντρο του, ένας γιγαντιαίος πεζόδρομος θα δώσει σάρκα και οστά σε έναν κυκλικό «διάδρομο» για ποδηλάτες και πεζούς, επιτρέποντάς τους να κινούνται εύκολα ανάμεσα στα πάρκα και τα κτήρια.

Με μήκος 1.570 μέτρων και ακτίνα 250 μέτρων, θα είναι κατασκευασμένος από χάλυβα, ως αναφορά «στην ισχυρή τοπική παράδοση υψικαμίνων και γερανών».

Ο πεζόδρομος θα σηματοδοτείται από έναν πύργο-ανεμογεννήτρια, ύψους 120 μέτρων, για να τροφοδοτούνται με «πράσινη» ενέργεια τα κτήρια της περιοχής.

Κάτω από τον πεζόδρομο θα είναι το Πάρκο Πολτσεβέρα, διαχωρισμένο σε «σειρά χωραφιών» που θα ευθυγραμμίζονται με τους στύλους-υποστυλώματα της καινούργιας γέφυρας την οποία σχεδίασε ο Piano.

Επιπλέον, τα αρχιτεκτονικά στούντιο θα ενσωματώσουν στην καρδιά του Πάρκου την εγκατάσταση «Η Γένοβα στο Δάσος» του καλλιτέχνη Luca Vitone: 43 δέντρα στη μνήμη των θυμάτων της κατάρρευσης της γέφυρας.

Στην οποία εγκατάσταση θα υπάρχουν παγκάκια με «παράξενα σχήματα» – ρόδες, σταυροί -, κάτι σαν γωνιές για διάβασμα ανάμεσα στα δέντρα.

Το συνολικό σχέδιο για το Πάρκο Πολτσεβέρα και τον Κόκκινο Κύκλο συμπληρώνουν συστάδες βιομηχανικών κτηρίων γύρω από τις πλευρές του πάρκου -σχεδιασμένες από το στούντιο Metrogramma Milano- με την ελπίδα να αποτελέσουν έναν βιώσιμο κόμβο καινοτομίας για την πόλη.

Το όλο πρότζεκτ θα εξελίσσεται παράλληλα με την κατασκευή της καινούργιας γέφυρας, την οποία ο ίδιος ο Renzo Piano έχει περιγράψει ως «μια πολύ γενοβέζικη γέφυρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

No results found

No results found

Μενού