Μητσοτάκης: Γιατί επανέφερε την απειλή πρόωρων εκλογών

Ειδικού συνεργάτη

Στη συνέντευξή του στο STAR, προ ημερών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε τις προθέσεις του! «Αν δεν καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τις 200 ψήφους για αλλαγή εκλογικού νόμου, οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές», είπε ο πρωθυπουργός. Ο ίδιος επίσης δήλωσε και κάτι ακόμη: «Δεν κάνω καμία σκέψη εκλογικού αιφνιδιασμού. Δεν θα συνδέσω την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την συνταγματική αναθεώρηση».

Τις τελευταίες ώρες, όμως, παρά το ότι δηλωνόταν πως δεν υπήρχε καμιά σκέψη για πρόωρες εκλογές από τον κ. Μητσοτάκη, αξιόπιστες πηγές του κυβερνώντος κόμματος και ανάμεσα τους κάποια κορυφαία στελέχη του, επιμένουν ότι οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου επανεξετάζουν το ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές στις αρχές του 2020. Επιπλέον, μία από τις πηγές αυτές διαβεβαίωσε ότι στην πραγματικότητα ποτέ δεν βγήκε από το μυαλό του πρωθυπουργού η σκέψη για πρώρες εκλογές όσο το δυνατόν πιο κοντά μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ώστε με τέτοιες διπλές πρόωρες εκλογές να «καεί» χωρίς συνέπειες η απλή αναλογική, που είναι το εκλογικό  σύστημα που θα ισχύσει  στις επόμενες κάλπες όποτε κι αν γίνουν.

Οι σκέψεις αυτές των συνεργατών του πρωθυπουργού, έχουν μάλιστα ωριμάσει αρκετά, κατά τις ίδιες πηγές, ώστε να αναζητούνται και κατάλληλες ημερομηνίες για τις τυχόν πρόωρες διπλές εκλογές.

Κάνε like στη σελίδα του circogreco.gr στο Facebook 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες όλα στον σχεδιασμό αυτόν από μεριάς του Μεγάρου Μαξίμου κατατείνουν στην προσπάθεια να γίνουν οι πρόωρες διπλές εκλογές στις αρχές του 2020, αλλά να αποδοθεί η ευθύνη γι’ αυτές όχι στον πρωθυπουργό και τη Ν.Δ. αλλά στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α..  Για να γίνει αυτό εφικτό από τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου εξετάζεται συγκεκριμένα η περίπτωση να προταθεί από τον κ. Μητσοτάκη για νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας (η θητεία Παυλόπουλου λήγει στις αρχές του 2020) πρόσωπο που να έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό: Να μη μπορεί με τίποτα ο ΣΥΡΙΖΑ να το υποστηρίξει. Έτσι, επειδή δύσκολα θα συγκεντρωνόντουσαν στην παρούσα Βουλή οι αναγκαίες (στην 3η ψηφοφορία) 180 ψήφοι για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναγκαστικά θα προκηρύσσονταν εκλογές, μετά τις οποίες (πάλι στην 3η ψηφοφορία) θα αρκούσαν 150 ψήφοι για να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος. Μόνον που όλη την ευθύνη για τις «προεδρικές» τυχόν  πρόωρες διπλές εκλογές στις αρχές του 2020 θα την είχε ο ΣΥΡΙΖΑ και μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό το σενάριο εξετάζεται κατά προτεραιότητα από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, γιατί έτσι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παρουσιαζόταν ως αμετανόητο σχετικά με την αντίστοιχη διαδικασία του 2014, όταν ο Σταύρος Δήμας, που είχε προτείνει ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καταψηφιζόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ  και η χώρα είχε οδηγηθεί στις πρόωρες εκλογές του 2015.

Αν και ακούγονται πολλά για το πρόσωπο  που θα προτείνει ο κ. Μητσοτάκης για νέο Πρόεδρο, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου είναι νωρίς γι’ αυτή τη συζήτηση και θα περιμένουν πρώτα να ολοκληρωθεί  η συνταγματική αναθεώρηση καθώς και η ψήφιση νέου εκλογικού νόμου με επιστροφή στο σύστημα του μπόνους για το 1ο κόμμα.