Τι φοβάται η κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία;

Ειδικού συνεργάτη

Η απόρριψη εκκίνησης της ενταξιακής πορείας για τη Βόρεια Μακεδονία αιφνιδίασε την ελληνική αντιπροσωπεία που με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ όπου ελήφθη η απορριπτική απόφαση. Αυτό αναφέρουν έγκυρες διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, οι οποίες προσθέτουν ότι ο αιφνιδιασμός της ελληνικής αποστολής ήταν μεγάλος, παρ’ όλο που υπηρεσιακά το Μέγαρο Μαξίμου είχε προειδοποιηθεί ότι το βέτο Μακρόν για την ένταξη της Β. Μακεδονίας ήταν το πιθανότερο σενάριο και είχε ελάχιστες πιθανότητες να αποσυρθεί.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η στάση της Ελλάδας στο θέμα παραμένει αδιευκρίνιστη, μολονότι η χώρα μας εξακολουθεί να θεωρείται στις Βρυξέλλες χώρα-κλειδί για τη συνέχεια στις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπήρξε επικοινωνία στελεχών της ΕΕ με την ελληνική κυβέρνηση, με σκοπό να διερευνηθούν οι προθέσεις της Αθήνας, αλλά η στάση της ελληνικής πλευράς ήταν ασαφής. Έτσι, στις Βρυξέλλες όπου επικρατεί μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις στη Β. Μακεδονία, σχεδιάζεται σειρά επισκέψεων στα Σκόπια και χαράσσεται η προσπάθεια να διατηρηθεί ενεργή η ενταξιακή προοπτική της χώρας, παρά το ότι η ελληνική διαβεβαίωση ότι η Αθήνα εξακολουθεί να στηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών, που στις Βρυξέλλες θεωρούσαν αναγκαία, δεν έχει επαναληφθεί.

Κάνε like στη σελίδα του circogreco.gr στο Facebook 

Στην Ελλάδα, το θέμα δεν έχει πάρει μεγάλη έκταση, όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.  Όμως, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι και στην Αθήνα υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το ενδεχόμενο τυχόν υπαναχώρησης της Β. Μακεδονίας από ρυθμίσεις της συμφωνίας των Πρεσπών και τις επιπτώσεις για την περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη χώρα μας εξετάζονται τρία σενάρια εξελίξεων: να συνεχιστεί η ως σήμερα πορεία μετά τις εκλογές του Απριλίου στη Β. Μακεδονία (που θεωρείται το πιθανότερο), να ανασταλεί από τη γειτονική χώρα η εφαρμογή των ρυθμίσεων της συμφωνίας των Πρεσπών και να παραπεμφθεί σε αίτημα των Σκοπίων για άμεση σύνδεση της ολοκλήρωσης των προβλέψεων της συμφωνίας με την ενταξιακή πορεία στην ΕΕ, και τέλος να καταρρεύσει όλη η ως σήμερα διαδικασία (σενάριο που ούτε θέλει να σκέπτεται η Αθήνα).

Έτσι, η Αθήνα αυτή την ώρα προσπαθεί  να κερδίσει χρόνο.

Η ως τώρα οδηγία που έχει δοθεί σε κυβερνητικά στελέχη και διπλωμάτες είναι να απέχουν από δηλώσεις σχετικά με το θέμα, και μόνο αν χρειαστεί να υπενθυμίζουν μια λιτή δήλωση του ΥΠΕΞ όπου γίνεται γενική αναφορά στο θέμα: «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις σχετικές προσπάθειες των χωρών της περιοχής να εκπληρώσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις προκειμένου να ενταχθούν στην ευρύτερη ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Για την επίτευξη του στόχου αυτού,  τις ενθαρρύνει να παραμείνουν προσηλωμένες στην οδό των μεταρρυθμίσεων που μόνο θετικά μπορούν να επηρεάσουν την πορεία προσέγγισής τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη ζωή των πολιτών τους».

Επίσης, προτρέπονται κυβερνητικά στελέχη και διπλωμάτες όποτε τους ζητείται να αναφερθούν στο θέμα να υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα δεν αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών.