Συνάντηση για τη συνάτηση Μάας-Τσαβούσογλου για τη Συρία | Ελάχιστα σημεία επαφήςς

Στην σκιά της έντασης με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον υπ. Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου πραγματοποιήθηκε σήμερα η σύντομη επίσκεψη του υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας Χεικο Μάας στην Άγκυρα. Ο κ. Ερντογάν είχε αντιδράσει στην απόφαση της Γερμανίας να διακόψει τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία ενώ ο κ. Τσαβούσογλου με αφορμή την ανακοίνωση της επίσκεψης Μαας έγραψε στο twitter “σας περιμένουμε αλλά μην μας κουνάτε το δάχτυλο. Όσοι το πράττουν λαμβάνουν την δέουσα απάντηση.”

Ο Γερμανός υπουργός ζήτησε μόνιμη εκεχειρία στη βόρεια Συρία, εξασφάλιση ανθρωπιστικής βοήθειας υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ αλλά και ταχύτερη υλοποίηση της πολιτικής διαδικασίας στην Συρία, σε σχέση με το νέο Σύνταγμα.

Ουσιαστικά οι δύο χώρες εμφανίζονται σύμφωνες μόνο στο τρίτο σκέλος και στο κομμάτι της συμμετοχής των Ηνωμένων Εθνών αν και η Τουρκία δια στόματος Ερντογάν ζητά περισσότερο την οικονομική συμμετοχή και στήριξη του διεθνούς οργανισμού για να βρεθούν πόροι με στόχο την ανοικοδόμηση της ζώνης ασφαλείας για να μεταφερθούν εκεί το ταχύτερο όσο το δυνατόν περισσότεροι πρόσφυγες. Κάτι για το οποίο κατηγορείται η Τουρκία από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις Διεθνής Αμνηστία και Human Rights Watch, οι οποίες ισχυρίζονται ότι η Άγκυρα προωθεί τον επαναπατρισμό των Σύρων προσφύγων.

Στο θέμα της εκεχειρίας ο Τούρκος υπ. Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε και πάλι ότι μετά τις 150 ώρες η Άγκυρα θα αποφασίσει τι θα κάνει ανάλογα με τις εξελίξεις.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

No results found

No results found

Μενού