Δένδιας: Η Τουρκία να τηρήσει τις διεθνείς της δεσμεύσεις

Μήνυμα στην Τουρκία να μην επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει το μεταναστευτικό και να τηρήσει τις διεθνείς της δεσμεύσεις, απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του από το Μπαγκλαντές Abul Kalam Abdul Momen.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στη στάση ευθύνης με την οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα το ζήτημα, η οποία, όπως σημείωσε, «έχει αναγνωριστεί διεθνώς και είναι αδιαπραγμάτευτη», υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Καλό θα ήταν η στάση αυτή να αποτελέσει πυξίδα για κάποιους που επιμένουν να κεφαλαιοποιούν τον ανθρώπινο πόνο, για να εξυπηρετήσουν ίδια συμφέροντα. Τους καλώ να εγκαταλείψουν την πολιτική αυτή και να τηρήσουν τις διεθνείς τους δεσμεύσεις».

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται και λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για την επίσπευση των διαδικασιών που θα επιτρέψουν την αύξηση του αριθμού των επιστροφών στο πλαίσιο της σχετικής Κοινής Δήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία».

Ο κ. Δένδιας διαβεβαίωσε ότι «γενικά οι επιστροφές θα εξακολουθήσουν να πραγματοποιούνται με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και με υψηλή αίσθηση ανθρωπισμού και ευθύνης απέναντι στους συνανθρώπους μας» τονίζοντας: «Αυτό χαρακτηρίζει τον ελληνικό κρατικό μηχανισμό, αυτό χαρακτηρίζει την ελληνική κοινωνία».

Το ζήτημα του μεταναστευτικού ήταν άλλωστε μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών του Μπαγκλαντές, στην οποία συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, θέματα περιβάλλοντος, οι τρέχουσες εξελίξεις σε διάφορα θέματα της ΕΕ, της Μεσογείου, των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και περιφερειακά θέματα της Νότιας Ασίας.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συστηματοποιήσουν τον πολιτικό τους διάλογο και να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία τους σε τομείς όπως η ναυτιλία, οι υποδομές, η γεωργία και το περιβάλλον.

Επίσης ο κ. Δένδια ενημέρωσε τον ομόλογό του για την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού που αφορά την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή και ζήτησε τη συμμετοχή του Μπαγκλαντές.

Μετά τη συνάντηση, υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών για τη συνεργασία στον τομέα της διπλωματικής εκπαίδευσης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαγκλαντές, Abul Kalam Abdul Momen, σημείωσε ότι η οικονομία της χώρας του βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και κάλεσε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να την επισκεφθεί σύντομα με ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών.

Τόνισε, ακόμα, ότι το Μπαγκλαντές θα στηρίξει την πρωτοβουλία της Ελλάδας για την κλιματική αλλαγή, καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα κατεπείγον για τη χώρα, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της μειονότητας των Ροχίνγκια και στην ανάγκη πραγματοποίησης της συμφωνίας με τη Μιανμάρ να επιστρέψουν οι περίπου 1 εκατομμύριο πρόσφυγες.

Συνάντηση Δένδια με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου

Οι εξελίξεις στο περιφερειακό επίπεδο, με έμφαση στη Συρία και τη Λιβύη, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γκέιτ (Αhmed Aboul Gheit).

Ο κ. Δένδιας υποδέχθηκε στις 9:20, στο υπουργείο Εξωτερικών, τον Αιγύπτιο επικεφάλης του Αραβικού Συνδέσμου, αντήλλαξαν θερμή χειραψία και είχαν σαραντάλεπτη κατ’ ιδίαν συνομιλία. Εκτός από τις περιφερειακές εξελίξεις, συζήτησαν, επίσης, για τις διεθνείς εξελίξεις και τη σχέση του Αραβικού Συνδέσμου με την Ελλάδα. Είναι η δεύτερη φορά που συναντάται ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου, καθώς είχαν την πρώτη συνάντησή τους τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Οι συνομιλίες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, θα επικεντρωθούν σε θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Με το πέρας των συνομιλιών θα υπογραφεί Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών για τη συνεργασία στον τομέα της διπλωματικής εκπαίδευσης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού