Ανασχηματισμό σκέπτεται ο Μητσοτάκης λόγω προσφυγικού

Ειδικού συνεργάτη

Η πληροφορία είναι διασταυρωμένη από έγκυρες κυβερνητικές πηγές στο στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον: Ο πρωθυπουργός σκέπτεται σοβαρά να προχωρήσει σε περιορισμένο ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, με αφορμή το προσφυγικό, που σύμφωνα με τους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το ζήτημα που όπως εξελίσσεται θα μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση μέσα σε λίγους μήνες.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από τις αντιδράσεις σε τοπικές κοινωνίες της ηπειρωτικής Ελλάδας όπου μεταφέρονται πρόσφυγες για την αποφόρτιση των νησιών, σημαντικές είναι πλέον και οι αντιδράσεις βουλευτών του κόμματος, που όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις έχουν απειλήσει με αποχώρηση από τη ΝΔ και ανεξαρτητοποίηση. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες και στις δύο αυτές περιπτώσεις  η έντονη αντίδραση προέκυψε όταν από την κοινοβουλευτική ομάδα ζητήθηκε από τους δύο βουλευτές να ασκήσουν την επιρροή τους στις εκλογικές τους περιφέρειες, ώστε να αποφευχθούν οργανωμένες κινητοποιήσεις των κατοίκων.

Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, στο στόχαστρο πολλών βουλευτών της ΝΔ έχουν μπει οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Τάκης Θεοδωρικάκος, για τους οποίους εκείνο πολύ εξοργίζει τους κυβερνητικούς βουλευτές είναι ότι οι ίδιοι δεν έχουν εκλογικές περιφέρειες για να δέχονται πιέσεις ψηφοφόρων τους. (Ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι εξωκοινοβουλευτικός υπουργός και ο κ. Θεοδωρικάκος εξελέγη με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ).

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, με την κυβέρνηση να ευελπιστεί ότι οι προσφυγικές ροές θα ανακοπούν τις επόμενες εβδομάδες λόγω της αναμενόμενης κακοκαιρίας.

Αναφέρεται επίσης ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ήθελε σε καμιά περίπτωση να χάσει δύο υπουργούς του που θεωρεί από τους σημαντικότερους συνεργάτες του. Για τον λόγο αυτό οι ίδιες πηγές μεταφέρουν ως πιθανότερη εξέλιξη τη δημιουργία νέου υπουργικού χαρτοφυλακίου με αποκλειστική αρμοδιότητα το προσφυγικό, κάτι όμως στο οποίο αντιδρά η νέα Κομισιόν.

Οι διασταυρωμένες πληροφορίες επιβεβαιώνουν τέλος ότι παρ’ όλο που από την αρχή η επιλογή ήταν να μην είναι στην αρμοδιότητα του προσφυγικού υπουργοί από εκλογικές περιφέρειες που εμπλέκονται στο θέμα, η επιλογή αυτή κρίνεται τώρα ως λανθασμένη. (Οι άλλοι δύο αρμόδιοι υπουργοί είναι ο κ .Γιώργος Κουμουτσάκος, βουλευτής Β1′ Βόρειου Τομέα Αθηνών -που στην περίπτωση των Μελισσίων προστατεύτηκε από τις αντιδράσεις των κατοίκων- και ο υφυπουργός Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, επίσης εξωκοινοβουλευτικός.

 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού