Εντονότατο παρασκήνιο και βαθιά ακαδημαϊκή δυσαρέσκεια για την επιτροπή «Ελλάδα 2021»

Ειδικού συνεργάτη

Εντονότατες αντιδράσεις συναντά σε ακαδημαϊκούς  κύκλους, σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές της επιστημονικής κοινότητας, η όλη συγκρότηση και το πλαίσιο της επιτροπής γιορτασμού της 200ης επετείου από την επανάσταση του 1821, «Ελλάδα 2021»,  που εγκαινιάστηκε προχθές και αποτελεί κεντρικό άξονα της πολιτικής της κυβέρνησης για την προσεχή διετία.

Σύμφωνα με τις ως τώρα διαθέσιμες πληροφορίες, δεν έχει διαφύγει της προσοχής της επιστημονικής κοινότητας ότι στην επιτροπή που ανακοινώθηκε δεν συμπεριλαμβάνονται 3 κατά τεκμήριο αρμοδιότεροι ιστορικοί για την επανάσταση, με συνέπεια σοβαρές αμφιβολίες για την αρτιότητα της επιτροπής. Πρόκειται για τους   Γιώργο Δερτιλή, καθηγητή στην École des Hautes Études en Sciences Sociales και μέλους της Γαλλικής Ακαδημίας, Βασίλη Παναγιωτόπουλο, που θεωρείται ο αρτιότερος γνώστης της περιόδου και  Θάνο Βερέμη, αντί του οποίου στην επιτροπή ορίστηκε ο γιος του.

Οι ίδιες ακαδημαϊκές πηγές εκφράζουν προβληματισμό για την παρουσία του εξειδικευμένου στην ελληνική επανάσταση Βρετανού ιστορικού, Ρίτσαρντ Κλογκ, η άποψη του οποίου όμως είναι ότι το 1821 δεν ήταν επανάσταση, αλλά «πόλεμος ανεξαρτησίας», θέση που δεν είναι αποδεκτή από το μεγαλύτερο μέρος των ιστορικών.

Ανάλογες αντιδράσεις υπάρχουν και για την ομιλία της κυρίας Γιάννας Αγγελοπούλου, στην οποία καταλογίζεται ότι συμπεριλήφθηκε η θέση ότι το 1821 είναι σαν τη γαλλική και την αμερικανική επανάσταση, ενώ επιστημονικά οι δύο αυτές εξεγέρσεις διακρίνονται απολύτως μεταξύ τους συσκοτίζοντας έτσι πλήρως το περιεχόμενο της ελληνικής επανάστασης, και μάλιστα -λένε οι ίδιες επιστημονικές πηγές- ενώ επιστημονικά παραδεκτό είναι ότι το 1821 είναι τρίτη «περίπτωση» και δεν είναι ούτε «πόλεμος ανεξαρτησίας», ούτε «αστική επανάσταση».

Ιδιαίτερο εκνευρισμό προκαλεί στην ακαδημαϊκή κοινότητα το γεγονός ότι ρόλο στη επιτροπή έχει ο Αριστείδης Χατζής, που είναι καθηγητής της Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ, που σχετίζεται με το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ). Τον εκνευρισμό εντείνει η φήμη ότι ο κ. Χατζής  που μόνο τελευταία άρχισε να ασχολείται με το 1821, έχει αναλάβει προσωπικά από τον πρωθυπουργό την ευθύνη να «ξαναγράψει» την ιστορία του 1821, με την εισαγωγή της άποψης ότι επρόκειτο για «φιλελεύθερη επανάσταση».

Τέλος, σοβαρές ενστάσεις εκφράζονται και για τις αντιεκκλησιαστικές απόψεις της κυρίας Αρβελέρ σχετικά με το 1821, την ώρα που ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου μητροπολίτης Ιγνάτιος, φυσικά βρίσκεται σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση και την ίδια ώρα πολλοί μητροπολίτες θέτουν πιεστικά θέμα απόσυρσης της κυρίας Αρβελέρ (στην οποία άλλωστε επιστημονική εγκυρότητα αναγνωρίζεται για την εποχή του Βυζαντίου και όχι για την περίοδο του 1821).

Οι αντιδράσεις μόλις ξεκίνησαν και αναμφίβολα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η συνέχεια, καθώς πληθώρα ακαδημαϊκών παραγόντων και καθηγητών δηλώνει ότι δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν την επιτροπή να συνεχίσει σε τέτοια βάση, ενώ μεγάλες είναι οι αντιδράσεις και από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που ασχολούνται με τα μουσεία, και οι οποίοι θεωρούνται επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης για την επανάσταση του 1821, και έχουν πλήρως αγνοηθεί στην επιτροπή.

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού