Βολιβία | Οδοφράγματα και επεισόδια – Οι πραξικοπηματίες αδυνατούν να ορίσουν κυβέρνηση – Στο Μεξικό ο Μοράλες

Συγκεχυμένη παραμένει η εικόνα μετά το πραξικόπημα στη Βολιβία. Διαδηλωτές στήνουν οδοφράγματα  σε πόλεις της Βολιβίας, εν μέσω αβεβαιότητας για το ποιος ασκεί την εξουσία μετά την παραίτηση του Έβο Μοράλες από την προεδρία. Σύμφωνα με πληροφορίες οι πραξικοπηματίες δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση -Λεηλασίες και πυρκαγιές αναφέρθηκαν στην πρωτεύουσα Λα Πας.

 

Ο Έβο Μοράλες, που παραιτήθηκε την Κυριακή από το αξίωμα του προέδρου της Βολιβίας, γνωστοποίησε μέσω Twitter ότι αναχωρεί από τη χώρα για το Μεξικό, η κυβέρνηση του οποίου του προσέφερε πολιτικό άσυλο.

«Αδελφές και αδελφοί, αναχωρώ για το Μεξικό», ανέφερε ο σοσιαλιστής πολιτικός μέσω Twitter, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στη μεξικανική κυβέρνηση.

«Με πονά το ότι φεύγω τη χώρα για πολιτικούς λόγους, αλλά θα παρακολουθώ πάντα τι γίνεται. Θα επιστρέψω σύντομα με περισσότερη δύναμη και ενέργεια», πρόσθεσε ο Μοράλες.

Λίγο αργότερα ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας Μαρσέλο Εμπράρδ γνωστοποίησε ο Μοράλες επιβιβάστηκε σε μεξικανικό κυβερνητικό αεροσκάφος με προορισμό το Μεξικό.

Ωστόσο, βίντεο που δίνονται στη δημοσιότητα δείχνουν μεγάλες ομάδες πολιτών υποστηρικτών του Μοράλες να κατευθύνονται με σημαίες προς το προεδρικό μέγαρο, ενώ ακούγονται πυροβολισμοί. Σε άλλα βίντεο καταγράφονται πολίτες τραυματισμένοι από πυρά.

 

Την ίδια ώρα, έκθεση του CEPR (Κέντρο για την Οικονομική Πολιτική και την Πολιτική) που εδρεύει στην Ουάσιγκτον και δόθηκε στη δημοσιότητα δεν βρίσκει αποδείξεις απάτης στις βολιβιανές εκλογές και υποδεικνύει τις ΗΠΑ και την OAS (Οργανισμός Αμερικανικών  Κρατών) ως βασικούς υπαίτιους  του πραξικοπήματος.

Ο ίδιος ο Μοράλες σε ανάρτησή του λίγο πριν “κλειδωθεί” το δικαίωμα αναρτήσεών του ανεφερε σε tweet  του ότι λαός υπστηρικτών του είναι συγκεντρωμένος έξω από προεδρικό μέγαρο.

“Ευχαριστώ εξ ονόματος του λαού μου τα αυθόρμητα σημάδια υποστήριξης για τη δημοκρατική κυβέρνησή μας που ανατράπηκε από το πραξικόπημα που εγκατέστησε στη Βολιβία ένα de facto καθεστώς υποστηριζόμενο από βία και καταστολή”, έγραψε ο Μοράλες.

Την ανάρτηση του Μοράλες ακολούθησε ανακοίνωση Τύπου από τον στρατό, η οποία προαναγγέλλει την έξοδο των στρατιωτών στους δρόμους. Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η παραίτηση του αρχηγού της αστυνομίας Γιουρι Καλντερόν, έπειτα από απαίτηση του στρατού, επειδή απέτυχε να επιβάλλει την τάξη στη Λα Παζ.

Σε μήνυμά του που επιτράπηκε να μεταδοθεί λίγο πριν τα μεσάυχτα ώρα Ελλάδας ο Μοράλες έκανε έκκληση να αποφευχθεί αιματοχυσία. “Ζητώ από τον λαό μου με μεγάλη προσοχή και σεβασμό να διασφαλίσει την ειρήνη και να μην παρασύρεται από τη βία ομάδων που επιδιώκουν να ανατρέψουν το κράτος δικαίου.Ανάγκη επειγόντως να μπυ επιτραπεί να επιλύσω κάθε διαφορά με διάλογο και διαβούλευση”, ανέφερε ο Μοράλες.

Εν τω μεταξύ,  έγινε γνωστό ότι ο Έβο Μοράλες ζήτησε πολιτικό άσυλο στο Μεξικό, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας αυτής.

Ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών, Μαρσέλο Εμπράρδ, έκανε γνωστό ότι το αίτημα του Μοράλες έγινε δεκτό και ενημερώθηκε σχετικά ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών. Ζητήθηκε επίσης από το υπουργείο Εξωτερικών της Βολιβίας να εγγυηθεί την ασφαλή έξοδο του Μοράλες από τη χώρα.

Δηλώσεις Τραμπ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ από μεριάς του ανέφερε ότι η παραίτηση του προέδρου της Βολιβίας Evo Morales είναι μια σημαντική στιγμή για τη δημοκρατία στο δυτικό ημισφαίριο.

Ο Τρούμπ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συγχαίρουν τον λαό της Βολιβίας για την απαίτηση της ελευθερίας και τον βολιβιανό στρατό για την τήρηση του όρκου του και την προστασία του συντάγματος της Βολιβίας.

Ο ίδιο επίσης τόνισε ότι η αναχώρηση του Μοράλες διατηρεί τη δημοκρατία και ανοίγει το δρόμο να ακούγεται η φωνή του λαού της Βολιβίας.

Τέοος υπογράμμισε ότι τα γεγονότα στη Βολιβία στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα στη Βενεζουέλα και τη Νικράγουα.