Χίλαρι Κλίντον: Οι Βρετανοί δικαιούνται να δουν την έκθεση για τη ρωσική παρέμβαση πριν τις εκλογές

Το γεγονός ότι η Βρετανία δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα κοινοβουλευτική έκθεση για τη ρωσική παρέμβαση στη βρετανική πολιτική σκηνή είναι «ανεξήγητο και επονείδιστο», δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον στο BBC.

Η έκθεση της Επιτροπής Πληροφοριών και Ασφάλειας του βρετανικού κοινοβουλίου έχει λάβει την απαραίτητη έγκριση από τις υπηρεσίες Πληροφοριών, όμως ακόμη δεν λάβει άδεια από το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για να δημοσιοποιηθεί, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα πριν από τις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου.

Η έκθεση αυτή εξετάζει τις δραστηριότητες της Ρωσίας στη Βρετανία και περιλαμβάνει καταγγελίες για κατασκοπεία, παρέμβαση στις εκλογές, αλλά και στο δημοψήφισμα για το Brexit το 2016 . Οριστικοποιήθηκε τον Μάρτιο και παραδόθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού στις 17 Οκτωβρίου, όμως η δημοσιοποίησή της αναμένεται την επομένη των εκλογών στη Βρετανία.

Η Κλίντον, η οποία έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι παρενέβη στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ, όταν έχασε από τον Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε ότι οι Βρετανοί έχουν δικαίωμα να δουν την έκθεση πριν πάνε να ψηφίσουν.

«Πιστεύω ότι είναι ακατανόητο το γεγονός ότι η κυβέρνησή σας δε θα δώσει στη δημοσιότητα μια κυβερνητική έκθεση για τη ρώσικη επιρροή. Ανεξήγητο και επονείδιστο», τόνισε στο BBC η Χίλαρι Κλίντον η οποία πραγματοποιεί περιοδεία στη Βρετανία για την προώθηση του βιβλίου της.

«Διότι δεν υπάρχει αμφιβολία – το γνωρίζουμε στη χώρα μας, το έχουμε δει στην Ευρώπη, το έχουμε δει εδώ—ότι η Ρωσία ιδιαιτέρως είναι αποφασισμένη να προσπαθήσει να διαμορφώσει την πολιτική στις δυτικές δημοκρατίες», εξήγησε η ίδια. «Όχι προς το δικό μας συμφέρον, αλλά προς το δικό τους».

«Κάθε άνθρωπος που ψηφίζει σ’ αυτήν τη χώρα έχει δικαίωμα να δει την έκθεση προτού γίνουν οι εκλογές», πρόσθεσε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ρίσι Σουνάκ εξήγησε ότι η δημοσιοποίηση της έκθεσης καθυστερεί λόγω της διαδικασίας που πρέπει να ακολουθηθεί.

«Είναι απολύτως φυσιολογικό εκθέσεις όπως αυτή να πρέπει να εξετάζονται, κάτι που διαρκεί αρκετές εβδομάδες», επεσήμανε.

 

 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού