Επιτάχυνση των κυπριακών γεωτρήσεων στην ΑΟΖ υπό τη ομπρέλα των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Οι εξελίξεις όσον αφορά την αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» και οι κινήσεις των εταιρειών για γεωτρήσεις, μιλούν από μόνες τους ως προς την πρόθεση των εταιρειών στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), ανέφερε ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης, σε δηλώσεις του μετά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του υπουργείου του στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπεγράφησαν την περασμένη εβδομάδα με τις οποίες οι εταιρείες αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν το έργο της αξιοποίησης του «Αφροδίτη», παρά τα όποια εμπορικά, τεχνικά, ή πολιτικά θέματα μπορεί να προκύψουν, με το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας αν δεν το κάνουν σε συγκεκριμένα ορόσημα να τερματίσει και το συμβόλαιο.

«Το γεγονός ότι έχουν ήδη υπογραφεί τα συμβόλαια για το γεωτρύπανο και έρχεται στην ΑΟΖ μας για γεωτρήσεις, το γεγονός ότι προγραμματίζονται σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της ExxonMobil τουλάχιστον δύο επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις, νομίζω μιλούν από μόνα τους ως προς την πρόθεση των εταιρειών να προχωρήσουν όπως έχει σχεδιαστεί, χωρίς να υποτιμώ τις δυσκολίες ή τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε συνεχώς κυρίως από την Τουρκία», ανέφερε.

Μιλώντας στη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, ο κ. Λακκοτρύπης εξήγησε τις νέες συμφωνίες που υπεγράφησαν με την κοινοπραξία των εταιρειών για το τεμάχιο 12 και το κοίτασμα «Αφροδίτη», και τον υπολογισμό των εσόδων για τη Δημοκρατία στη βάση σεναρίων για τις τιμές του πετρελαίου.

Σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις της Τουρκίας και την οριοθέτηση της ΑΟΖ, είπε ότι η  προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να ενδυναμώσει τη σχέση με τις γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, ο Λίβανος και το Ισραήλ, ώστε να μην αποκτήσουν οποιαδήποτε νομιμότητα οι τουρκικές παραβιάσεις. Ανέφερε ότι τόσο οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί ή προωθούνται με τις χώρες αυτές, όσο και οι συμφωνίες για την πώληση του φυσικού αερίου από το «Αφροδίτη», αλλά και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την ΕΕ ενδυναμώνουν νομικά και διπλωματικά τη θέση της Κύπρου.

Αναφέρθηκε επίσης σε εκτενές γεωτρητικό πρόγραμμα που αναμένεται να αρχίσει σύντομα, από τους πιο ενδιαφέροντες στόχους. Πρόσθεσε ότι οι εταιρείες, έχοντας πάντοτε στο μυαλό τις τουρκικές προκλήσεις και τους κινδύνους για τους υπαλλήλους τους, δείχνουν αποφασιστικότητα να προχωρήσουν.