Μεγάλες φοιτητικές διαδηλώσεις στη Γαλλία | Ο Μακρόν μπροστά σε νέες πιέσεις

Μη αναμενόμενο ήταν για τα Ηλύσια Πεδία το μεγάλο κύμα θυμού των φοιτητών σε σαράντα γαλλικές πόλεις και στο Παρίσι, με έντονα επεισόδια σε ορισμένες από αυτές. Ήταν θυμός και συγκίνηση σε  ένδειξη συμπαράστασης στον 22χρονο φοιτητή από τη Λυόν, που χαροπαλεύει στο νοσοκομείο με 90 % εγκαύματα στο κορμί του, από τις φλόγες στις οποίες τυλίχθηκε την περασμένη Παρασκευή έξω από το φοιτητικό εστιατόριο της Λυόν.

Ο φοιτητής αυτοπυρπολήθηκε διαμαρτυρόμενος για τη φτώχια στην οποία είχε κυλήσει, έχοντας χάσει τα 480 ευρώ της κρατικής υποτροφίας, ποσό που στη Γαλλία καλύπτει μέρος μόνο των αναγκών επιβίωσης.

Η επιστροφή στα φοιτητικά έδρανα μετά το Σαββατοκύριακο και τη αργία της Δευτέρας ήταν ταραχώδης. Η είδηση διαδόθηκε αστραπιαία, συγκλόνισε και εν ριπή οφθαλμού οργανώθηκαν οι διαδηλώσεις.

Ζητούν σωστές συνθήκες διαβίωσης για τους φοιτητές, επανεκτίμηση των υποτροφιών και αύξηση κατά 20% βάσει έρευνας για την αύξηση του κόστους ζωής των φοιτητών που πραγματοποίησε το φοιτητικό συνδικάτο UNEF.

Στο Παρίσι (εδώ το βίντεο) φοιτητές γκρέμισαν την καγκελόπορτα του υπουργείου, στη Λυόν απέκλεισαν ένα πανεπιστήμιο, στη Λιλ εμπόδισαν τον πρώην πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να δώσει διάλεξη, έσκισαν και ποδοπάτησαν το βιβλίο του.

Το μαύρο σενάριο που φοβάται η κυβέρνηση είναι να προστεθούν φοιτητές και «Κίτρινα Γιλέκα» στη μεγάλη καθολική απεργία απεριόριστου διάρκειας που οργανώνουν για τις συντάξεις τα συνδικάτα στις 5 Δεκεμβρίου. Είναι ο φόβος μιας σύγκλισης αγώνων που μπορεί ν’ αποδειχθεί ανεξέλεγκτη.

 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού