Κυπριακό: Αποφασιστικότητα από τη Λευκωσία για πρόοδο στην 3μερή του Βερολίνου υπό τον Γκουτέρες

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα προσέλθει στη συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο Βερολίνο, στις 25 Νοεμβρίου, με καλή θέληση και ξεκάθαρη πολιτική βούληση για να συμφωνηθούν τα επόμενα βήματα και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει εποικοδομητική συνεργασία ούτως ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν, μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Προδρόμου ανέφερε επίσης ότι κατά τη συνεδρία οι πολιτικοί αρχηγοί έτυχαν ενημέρωσης για το περιεχόμενο υπομνήματος που κατέθεσε στη Γραμματεία του ΟΗΕ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και τις επαφές και πληροφορίες σχετικά με την συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, την συγκεκριμενοποίηση του νομικού πλαισίου για τα μέτρα αναφορικά με τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, καθώς και για τις διαβουλεύσεις που γίνονται με την Κομισιόν για ενεργοποίηση του φακέλου του χαλουμιού.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για όλες τις εξελίξεις, όλες τις προετοιμασίες που γίνονται σχετικά με την συνάντηση που θα έχει με τον γ.γ. και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στο Βερολίνο, στις 25 του μήνα», είπε στις δηλώσεις του.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για το υπόμνημα το οποίο έχει υποβληθεί από την πλευρά του προς τη Γενική Γραμματεία, αυτό το οποίο ζητούσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να κατατεθεί μαζί με την έκθεση καλών υπηρεσιών του γ.γ.».

Ενημέρωσε, πρόσθεσε, «για όλες τις επαφές που γίνονται με τα Ηνωμένα Έθνη αλλά και για όλες τις πληροφορίες που υπάρχουν σχετικά με την συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό».

Εκείνο που έχει σημασία, τόνισε ο κ. Προδρόμου, «είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα πάει στην συνάντηση στο Βερολίνο με τον γ.γ. με καλή θέληση και με ξεκάθαρη πολιτική βούληση για να συζητηθούν και να συμφωνηθούν τα επόμενα βήματα».

«Η δική μας πλευρά θεωρεί ότι μπορούν να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς στη βάση της συνεννόησης που είχε γίνει από τις 9 Αυγούστου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, με βάση τους τρεις γνωστούς άξονες», είπε. «Θα μπορούσαμε να έχουμε τώρα τους όρους αναφοράς όπως έχει ζητήσει ο γ.γ. όπως επίσης θα μπορούσε να συγκληθεί και η άτυπη διάσκεψη η οποία έχει προταθεί να γίνει με το σχήμα των συμμετεχόντων στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά προκειμένου να αποφασιστούν και οι διαδικασίες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το ταχύτερο δυνατό», σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού