FT: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί «αναστροφή υπέρ του ξεπλύματος χρήματος και της διαφθοράς» – Πέτσας: Περιμένουμε να ανασκευάσουν

Σε άρθρο της Kerin Hope υπογραμμίζεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προώθησε ένα μέτρο μέσω του κοινοβουλίου που φαίνεται «να ανατρέπει την προσήλωση της Ελλάδας σε διεθνή πρότυπα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».

(Όλο το άρθρο εδώ)

Ο λόγος για την τροποποίηση του ποινικού κώδικα της χώρας που εγκρίθηκε χθες αργά το βράδυ και προβλέπει ότι άτομα που είναι ύποπτα για εγκληματική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ανακτούν περιουσιακά στοιχεία που παγώνουν από το δικαστήριο, αν δεν τεθούν σε δίκη εντός 18 μηνών.

Η τροποποίηση, σχολιάζει η οικονομική εφημερίδα, έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς πρακτικές κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τις οποίες η Ελλάδα προσυπογράφει.

Τη συγκεκριμένη μεθόδευση έχει καυτηριάσει και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με σχετική ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, όπου, μεταξύ άλλων, τίθεται το εύλογο ερώτημα: Τι ωθεί την κυβέρνηση να θέσει ενιαίο χρονικό όριο στη διάρκεια της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο υποθέσεων που αφορούν «ξέπλυμα χρήματος», ανεξάρτητα από τις ανάγκες που γεννώνται σε κάθε υπόθεση και χωρίς να προβλέπεται μεταβατική περίοδος εφαρμογής, ώστε η αλλαγή να μην αιφνιδιάσει την Αρχή;».

Στην ερώτηση του Αλ. Τσίπρα κάνει αναφορά και η εφημερίδα θυμίζοντας επίσης ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, υπέβαλε τη σχετική τροπολογία το πρωί της Τετάρτης, δηλαδή λίγο πριν από την τελική σύνοδο της συζήτησης για το νέο νόμο, «χωρίς να δώσει νομική εξήγηση σχετικά με το γιατί η Ελλάδα αλλάζει βίαια την προηγούμενη πρακτική της».

Σύμφωνα με την Ειδική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force), τον παγκόσμιο οργανισμό παρακολούθησης για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τον Greco, τον οργανισμό παρακολούθησης της καταπολέμησης της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα μετρητά και τα περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια ποινικής έρευνας πρέπει να παραμείνουν κατεψυγμένα μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι δικαστικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με τους Financial Times, με την αλλαγή που προώθησε η ελληνική κυβέρνηση ανάμεσα σε όσους θέλουν να επωφεληθούν είναι Έλληνες εφοπλιστές, εξέχοντες επιχειρηματίες και πρώην τραπεζίτες που βρίσκονται υπό έρευνα για παραβίαση εμπιστοσύνης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. «Ενώ τα περιουσιακά τους στοιχεία καταψύχθηκαν μεταξύ δύο και επτά ετών, κανείς από τους κατηγορούμενους δεν εμφανίστηκε ποτέ στο δικαστήριο», σημειώνει το δημοσίευμα.

Πέτσας: Περιμένουμε να ανασκευάσουν

Απάντηση στο δημοσίευμα των Financial Times για διάταξη της κυβέρνησης σχετικά με τα οικονομικά αδικήματα στο πλαίσιο της τροποποίησης του ποινικού κώδικα, έδωσε μέσω του ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Εξήγησε ότι οι Financial Times δεν έλαβαν καθόλου υπόψιν την μεταβατική διάταξη για τις παρελθούσες υποθέσεις που δίνει χρονικό περιθώριο τριών μηνών στον ανακριτή ή στο δικαστικό συμβούλιο, να αποφασίσει αν θα συνεχίσει την έρευνα της υπόθεσης.

«Έχουμε στείλει απαντητική επιστολή (στους Financial Times) για τις παρελθούσες υποθέσεις. Περιμένουμε σήμερα τη δημοσίευση της επιστολής», τόνισε ο κ. Πέτσας.

 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού