Κόλαφος για την κυβερνητική αισιοδοξία οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία

Κόλαφο για την κυβερνητική αισιοδοξίασυνιστούν  οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, που έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Πρόκειται για προβλέψεις που αποκαθηλώνουν το κυβερνητικό αφήγημα για ταχεία αναπττξιακή κίνηση της ελληνικής οικονομίας, αφού σε πληθώρα στοιχείων το Ταμείο επιδεινώνει προβλέψεις του, ενώ και η γενική εικόνα που περιγράφει δεν είναι και για ενθουσιασμό.

Μεταξύ άλλων το ΔΝΤ:

– προβλέπει επιδείνωση στη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς οι προβλέψεις του είναι ελαφρά χειρότερες από την έκθεση του περασμένου Μαρτίου. Εκτίμηση του Ταμείου είναι ότι το χρέος θα μειωθεί από το 185% του ΑΕΠ το 2018 στο 145% του ΑΕΠ το 2028. Ωστόσο το ποσοστό αυτό είναι 10 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο απ’ όσο υπολογιζόταν τον περασμένο Μάρτιο.

– εκτιμά ότι η πραγματική ανάπτυξη θα είναι κατά μέσο όρο 2,1% το 2019-20 (ελαφρά χαμηλότερα από τον Μάρτιο), πριν σταδιακά υποχωρήσει στο 0,9% προς το τέλος της περιόδου επί της οποίας γίνεται η ανάλυση. (Σε περίπτωση που υπάρξει αστοχία στονρυθμό ανάπτυξης και αυτός είναι 1,7% το 2020-21 (αντί 2,1%). Το χρέος θα αυξηθεί στο 192% (25 μονάδες υψηλότερα του βασικού σεναρίου) το 2021, πριν αρχίσει να αποκλιμακώνεται).

– υπολογίζει το επιτόκιο δανεισμού, θα είναι ελαφρά μικρότερο για τα χρέη του επίσημου τομέα και το επιτόκιο για το σύνολο του χρέους θα αυξηθεί ελαφρά από κάτω του 2% σήμερα στο 2,4% ως το τέλος του 2028.

– αποτιμά το δημοσιονομικό μαξιλάρι, που σήμερα είναι 32 δισ. ευρώ, ότι θα μειωθεί κατά 19 δισ. την περίοδο 2019-24. Τα κεφάλαια που είναι άμεσα διαθέσιμα θα περιοριστούν σε περίπου 11 δισ. ευρώ ως τα τέλη του 2024.

– βλέπει ότι το ονομαστικό ΑΕΠ υπό το αναθεωρημένο βασικό σενάριο είναι περίπου 3% χαμηλότερο έως το 2028 από την εκτίμηση του Μαρτίου.

Δυσαρέσκεια στην Αθήνα

Η δυσαρέσκεια της Αθήνας αντανακλάται στις δηλώσεις του εκπροσώπου της στο Ταμείο.

Ο εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, χαρακτήρισε «απαισιόδοξες» τις εν λόγω προβλέψεις κατά τη διάρκεια των δηλώσεων που έκανε στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβούλιου. «Οι ελληνικές αρχές εκτιμούν ότι η ανάλυση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους είναι εξαιρετικά απαισιόδοξη, διότι δεν λαμβάνει υπόψη την επιθετική μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και των επιτοκίων δανεισμού που παρατηρήθηκαν τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες και ιδιαίτερα τους τελευταίους τρεις μήνες», τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Μενού