Η Άγκυρα αψηφά την ΕΕ: Το «Φατίχ» ξεκινά επιχειρήσεις

Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ» ξεκινά επιχειρήσεις στα ανοιχτά της βορειοανατολικής Κύπρου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu που επικαλείται τον Τούρκο αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι.

Η ενέργεια αυτή της τουρκικής πλευράς σημειώνεται παρά τις προειδοποιήσεις από την ΕΕ προς την Άγκυρα να αποσυρθεί και την υιοθέτηση προ ημερών κυρώσεων εναντίον φυσικών προσώπων και εταιρειών που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις και δραστηριότητες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, οι κυρώσεις περιλαμβάνουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς, δέσμευση λογαριασμών, αλλά και απαγόρευση μεταφοράς κεφαλαίων από Ευρωπαίους πολίτες σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες οι οποίες θα κριθούν αναμεμειγμένες στις γεωτρήσεις. «Οι κυρώσεις θα συνίστανται στην απαγόρευση της μετάβασης των προσώπων στην Ε.Ε. και στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των προσώπων και των οντοτήτων. Επιπλέον, θα απαγορεύεται σε πρόσωπα και οντότητες της Ε.Ε. να θέτουν κεφάλαια στη διάθεση όσων περιλαμβάνονται στους καταλόγους των κυρώσεων», έλεγε ρητώς η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη λήξη του συμβουλίου.

Την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ είχε δηλώσει ότι το «Φατίχ» βρισκόταν στο λιμάνι της Μερσίνας για ανεφοδιασμό και εργασίες συντήρησης και επρόκειτο να επιστρέψει στα ανοιχτά της Κύπρου για νέα γεώτρηση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού