Βολιβία: Τουλάχιστον πέντε υποστηρικτές του Μοράλες νεκροί σε συγκρούσεις με την αστυνομία και τον στρατό (vids)

Καμιά ουσιαστική εξέλιξη δεν φαίνεται να υπάρχει στη Βολιβία, παρα τις ανακοινώσεις της αυτοαναγορευμένης προέδρου, Τζανίνε Ανιές ότι ελέγχει την κατάσταση. Τίποτα το νέο επίσης δεν υπάρχει από μεριάς του ειδικού επιτετραμμένου στη Βολιβία, κ. Ζαν Αρνό, που απέστειλε στη χώρα ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για να προσφέρει την υποστήριξη του ΟΗΕ στις προσπάθειες για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην κρίση.

Και χθες συνεχίστηκαν οι ογκώδεις συγκεντρώσεις υποστηρικττών του ανατραπέντος προέδρου Έβο Μοράλες, κατά του πραξικοπήματος.

Τουλάχιστον πέντε υποστηρικτές του σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού στην Κοτσαμπάμπα, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, που μπόρεσε να δει τα πτώματά τους στο νοσοκομείο της πόλης.

Επρόκειτο για πέντε κοκαλέρος, καλλιεργητές κόκας, σύμφωνα με τον ίδιο.

Η μεταβατική κυβέρνηση της Βολιβίας δεν ανακοίνωσε κανέναν θάνατο στα επεισόδια στην Κοτσαμπάμπα, περιοριζόμενη να αναφέρει ότι περίπου 100 πρόσωπα συνελήφθησαν. Μέσα ενημέρωσης της Βολιβίας από την πλευρά τους έκαναν λόγο για τουλάχιστον οκτώ τραυματίες στα επεισόδια.

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ) πάντως επιβεβαίωσε ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και πρόσθεσε ότι υπάρχει απροσδιόριστος αριθμός τραυματιών. Σε ανακοίνωσή της, καταδίκασε «τη χρήση δυσανάλογης βίας από την αστυνομία και τον στρατό», ειδικά τη χρήση πυροβόλων όπλων για την καταστολή των διαδηλώσεων.

Καλλιεργητές κόκας συγκρούονταν χθες για ώρες με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης σε προάστια της πόλης. Οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να φθάσουν στο κέντρο της, σε απόσταση περίπου 18 χιλιομέτρων, για να συμμετάσχουν σε κινητοποίηση εναντίον της κυβέρνησης υπό τη μεταβατική πρόεδρο Τζανίνε Άνιες. Αλλά εμποδίστηκαν από την αστυνομία, που δεν τους επέτρεψε να περάσουν μια γέφυρα.

 

Υπενθυμίζεται ότι χθες σε συνεδρίαση της Γερουσίας εκλέχτηκε νέα πρόεδρος του σώματος, Μόνικα Έβα Κόπα Μούργα, στέλεχος του MAS, δηλαδή του κόμματος του ανατραπέντος προέδρου, η οποία ανακοίνωσε πως υπάρχει συμφωνία για την οργάνωση νέων εκλογών, έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων και βίαιων επεισοδίων με τουλάχιστον δέκα νεκρούς.

Την εκλογή της νέας προέδρου της Γερουσίας χαιρέτισε ο Έβο Μοράλες, από το Μεξικό, όπου βρίσκεται αφού του παραχωρήθηκε άσυλο, επειδή κινδύνευε η ζωή του, όπως ανακοινώθηκε.

“Συγχαίρω την αναπλήρωση από το MAS που εξέλεξε τους Sergio Choque και Eva Copa για να προεδρεύσουν στη Γερουσία. Αφιερώνω την εκλογή τους στους θαρραλέους ανθρώπους του El Alto που καταγγέλλουν το πραξικόπημα και υπερασπίζονται τη δημοκρατία με τις κοινωνικές οργανώσεις της αγαπημένης μου Βολιβίας”, τουιτάρισε ο Μοράλες.

Σε άλλο τουίτ του ο Μοράλες έγραψε: “Αδελφές και αδέλφια, σύντομα η τρίχρωμη σημαία μας θα κυματίζει ως σύμβολο της ειρήνης, της ενότητας και της αδελφοσύνης του βολιβιανού λαού. Επιμένουμε να ζητούμε την εγκατάσταση του εθνικού διαλόγου που θα εγγυάται την επιστροφή της αγαπημένης μας Βολιβίας στην πορεία της δημοκρατικής ειρήνης.

“Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας ‘Εβο Μοράλες μπορεί να επιστρέψει στη χώρα του από την εξορία του στο Μεξικό αλλά θα πρέπει να λογοδοτήσει ενώπιον της δικαιοσύνης για παρατυπίες κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών της 20ής Οκτωβρίου και για κατηγορίες διαφθοράς”, δήλωσε από μεριάς της η Τζανίνε Ανιές, η αυτοαναγορευμένη πρόεδρος της χώρας αυτής της νότιας Αμερικής.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού