Τι φοβάται η κυβέρνηση στο φετινό πολυτεχνείο

Ειδικού συνεργάτη

Με ανησυχία αναμένει η κυβέρνηση το φετινό γιορτασμό της επετείου του πολυτεχνείου. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κορυφαίες κυβερνητικές πηγές η ανησυχία δεν είναι η συνηθισμένη κάθε χρόνο επιφυλακή για το γεγονός, αλλά κάτι πολύ περισσότερο, αφού στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν τις φετινές εκδηλώσεις και τη γενική εικόνα απ’ όσα θα συμβούν αυτές τις μέρες ως σημαντική στιγμή συμβολικά της «κανονικότητας» που επιθυμούν να χαρακτηρίσει τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης στέκεται στο πλευρό της κυβέρνησης στο θέμα αυτό και γι’ αυτό το λόγο το τριήμερο πολιτικά θεωρείται ευκαιρία απομόνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν πρέπει να χαθεί. Παρά ταύτα, υπάρχουν 2-3 σημεία που ανησυχούν  ιδιαίτερα, απειλώντας να στρέψουν την όλη υπόθεση σε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση.

Ανάμεσα τους είναι οι αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση που έχουν κινητοποιήσει σημαντική μερίδα φοιτητών. Όμως, κυρίως είναι οι τελευταίες επεμβάσεις της αστυνομίας σε χώρους-στόχους, για να προληφθούν οργανωμένα επεισόδια. Οι επεμβάσεις αυτές, όπως αναγνωρίζουν κυβερνητικά στελέχη και μεταφέρουν οι ίδιες πηγές, έχουν ενεργοποιήσει ένα μέρος της κοινής γνώμης κατά της κυβέρνησης, λόγω του φόβου ότι πρόκειται για προανάκρουσμα μια γενικής αυταρχικής στάσης, κι αυτό είναι το ένα σημείο ανησυχίας.

Παρ’ όλο που για αυτές τις επεμβάσεις της αστυνομίας έχει οργανωθεί ολόκληρο λεπτομερές σχέδιο υπό την προσωπική επίβλεψη του κ. Μ. Χρυσοχοΐδη εδώ και ένα μήνα περίπου, όπως έλεγαν οι ίδιες πληροφορίες, η εφαρμογή του αποδεικνύεται πολύ δυσκολότερη απ’ όσο φαινόταν ότι είναι επί χάρτου.

Οι μέχρι τώρα χειρισμοί Χρυσοχοΐδη στο θέμα, δεν θεωρούνται οι καλύτεροι δυνατοί και είναι το δεύτερο σημείο προβληματισμού του Μεγάρου Μαξίμου για τον υπουργό προστασίας του πολίτη, μετά τον προβληματικό χειρισμό και του προσφυγικού στα θέματα αρμοδιότητάς του.

Επίσης, ενώ η γενική κατεύθυνση που έχει δοθεί στα κυβερνητικά στελέχη είναι να μιλάνε στα μέσα ενημέρωσης πειθαρχώντας στην ατζέντα ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που προκαλεί την αναστάτωση επειδή ανέχεται την ανομία, πολλοί υπουργοί και βουλευτές μπαίνουν σε μια γενική συζήτηση όπου τους παρασύρουν οι συνομιλητές τους στα πάνελ, με αποτέλεσμα μια κυβερνητική εικόνα που δεν ικανοποιεί.

Τέλος, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ειδικά για την περίσταση αυτή έχει ανατεθεί σε άτυπη ομάδα 3 στελεχών της κυβέρνησης και του κόμματος με αυξημένες εξουσίες να χειριστεί τις εξελίξεις στο φετινό γιορτασμό του πολυτεχνείου. Πρόκειται για τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Παύλο Μαρινάκη, τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, που θεωρείται ότι έχει εμπειρία στα θέματα αυτά, και τον υφυπουργό τον πρωθυπουργό Στέλιο Πέτσα. Η εντολή που έχει δοθεί  στους 3 είναι να εποπτεύουν τις εξελίξεις και να παρακολουθούν από κοντά τις κινήσεις Χρυσοχοΐδη, κάτι που φυσικά καθόλου δεν αρέσει στον υπουργό προστασίας του πολίτη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού