Βολιβία: Ασταμάτητες οι διαδηλώσεις υποστήριξης στον Έβο Μοράλες

Σε νέα φάση εισέρχονται οι εξελίξεις στη Βολιβία με πογκρόμ διώξεων κατά βουλευτών  και γερουσιαστών του κόμματος MAS του ανατραπέντος προέδρου Έβο Μοράλες, σε μια νέα προσπάθεια των πραξικοπηματιών να ελέγξουν την κατάσταση, που μετά τους 21 νεκρούς των 5 πρώτων ημερών παραμένουν στη χώρα εξαιρετικά τεταμένη. Ο υπουργός της πραξικοπηματικής κυβέρνησης, Arturo Murillo, που διορίστηκε από την αυτοανακηρυγμένη ως πρόεδρο  Jeanine Añez, ανακοίνωσε ότι υπάρχουν γερουσιαστές και βουλευτές που «επιχιερούν ανατροπή» και ότι τα ονόματά τους θα δημοσιευθούν τη Δευτέρα αφού συλληφθούν.

Ο διωγμός θα περιλαμβάνει επίσης εισαγγελείς που έχουν ήδη κληθεί για το σκοπό αυτό, ενώ την ίδια ώρα καταγγέλλειται ως ανατροπέας και η αντιπρόσωπος Sonia Brito, του MAS, του οποίου οι εκπρόσωποι  έχουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Οι δηλώσεις του Murillo ήρθαν να ενισχύσουν την κατάσταση των διώξεων στη Βολιβία. Νωρίτερα, ο ίδιος είχε ανακοινώσει ότι ξεκίνησε ένα “κυνήγι” εναντίον τριών πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων του Μοράλες, ενώ και υπουργός επικοινωνίας των πραξικοπηματιών, Ροζάνα Λιζαργκά, απειλούσε τους δημοσιογράφους για συμμετοχή στις καταστροφές.

Ιδιαίτερα ενδεικτικό θεωρείται το διάταγμα που απαλλάσσει τους στρατιωτικούς που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις «για την αποκατάσταση της τάξης» από την ποινική ευθύνη. Η απόφαση αυτή υποστηρίχθηκε από τον υπουργό Άμυνας των –πραξικοπηματιών, Fernando López.

Οι δηλώσεις του Λόπεζ επικρίθηκαν έντονα από τη Διαμερικανική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία κατήγγειλε το διάταγμα» για «παραβίαση των διεθνών προτύπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα» και για «ετατικοποίηση της βίαιης καταπίεσης».

Ωστόσο, αυτά δεν είναι των τελευταίων ημερών. Όπως τώρα καταγγέλλουν υποστηρικτές του Μοράλες, που παραμένει στο Μεξικό όπου του προφέρθηκε άσυλο, ημέρες πριν από το πραξικόπημα, υπήρξαν ήδη σπίτια σε σπίτια, απαγωγές οικογενειών και άμεσες απειλές κατά βουλευτών, τοπικών κυβερνητών και άλλω στελεχών του MAS.

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Οι υποστηρικτές του αριστερού πρώην προέδρου ‘Εβο Μοράλες διαδήλωσαν εκ νέου σήμερα στη Βολιβία ζητώντας να φύγει η μεταβατική δεξιά κυβέρνηση, ενώ η Καθολική Εκκλησία που έχει επιρροή στη χώρα αυτή της νότιας Αμερικής καλεί σε “διάλογο” για ειρήνευση, μετά τον θάνατο 23 ανθρώπων σε βίαια επεισόδια μέσα σε έναν μήνα.

Το μεσημέρι χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Λα Πας, της διοικητικής πρωτεύουσας που βρίσκεται σε υψόμετρο 3.600 μέτρων ζητώντας “ειρήνη” στη Βολιβία.

Αυτόχθονες όπως ο ‘Εβο Μοράλες στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ορισμένοι κρατούσαν το “Wiphala”, το πολύχρωμο λάβαρο των αυτοχθόνων των ‘Ανδεων. Άλλοι φώναζαν το σύνθημα “όχι στη δικτατορία” και ζητούσαν την απομάκρυνση της Τζανίν Ανιές, η οποία αυτοανακηρύχθηκε μεταβατική πρόεδρος την περασμένη Τρίτη, 48 ώρες μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Μοράλες.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν συγκεκριμένα τη μεταβατική κυβέρνηση ότι τους “καταστέλλει”. “Σεβαστείτε τη ζωή! ‘Οχι στις σφαίρες” έγραφε ένα πανό, κάνοντας αναφορά στον θάνατο την Παρασκευή των εννέα καλλιεργητών κόκας κοντά στην Κοτσαμπάμπα, στην κεντρική Βολιβία, το προπύργιο του ‘Εβο Μοράλες, κατά τη διάρκεια ταραχών με την αστυνομία και τον στρατό.

Συνολικά, 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε βίαια επεισόδια μέσα σε ένα μήνα ταραχών, σύμφωνα με την Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σήμερα οι μαζικότερες διαδηλώσεις υποστηρικτών του Μοράλες κατά του πραξικοπήματος έγιναν στην πόλη Ποτοσί, όπου η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων εργάζεται στα τοπικά εργοστάσια μεταλλουργίας.

Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν και στη Λας Πας.

Επίσης επαναλήφθηκαν οι διαδηλώσεις στην Κοτσαμπάμπα, όπου χθες είχαν σκοτωθεί 5 διαδηλωτές.

«Αντί για την ειρήνη, διατάζουν καταστολή εναντίον αδελφών μας στην ύπαιθρο, που καταγγέλλουν το πραξικόπημα. Μετά τη σφαγή 24 αυτόχθονων ανθρώπων, προετοιμάζουν τώρα μια κατάσταση πολιορκίας. Είναι η επιβεβαίωση ότι ζήτησαν δημοκρατία αλλά εγκατέστησαν δικτατορία», τουιτάρισε από μεριάς του ο Έβο Μοράλες.

Ενείνεται η διεθνής αντίδραση

Εν τω μεταξύ, καθώς η διεθνής κατακραυγή ογκώνεται ο Robert de Niro και ο Roger Waters προστέθηκαν σε όσους καταδικάζουν το πραξικόπημα εναντίον του Evo Morales.

Μπέρνι Σάντερς: Είναι πραξικόπημα

Όταν παρεμβαίνει ο στρατός τότε αυτό είναι πραξικόπημα, δήλωσε από μεριάς του ο Μπέρνι Σάντερς.

Προπαγάνδα

Από το μέτωπο της προπαγάνδας, περισσότεροι από 68.000 ψεύτικοι λογαριασμοί στο Twitter υποστηρίζουν το πραξικόπημα στη Βολιβία, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ο Julián Macieas Tovar, επικεφαλής των κοινωνικών δικτύων των Podemos στην Ισπανία.

Στα όπλα της προπαγάνδας η διασπορά ψεύτικων φωτογραφιών του Μοράλες με τον έμπορο ναρκωτικών  Πάμπλο Εσκομπάρ, τις οποίες όπως οι υποστηρικτές του Μοράλες διέψευσαν αποκαλύπτοντας τα φωτομοντάζ.

Καθολική Εκκλησία της Βολιβίας: Διάλογος για την ειρήνευση στη χώρα

Η Καθολική Εκκλησία της Βολιβίας κάλεσε τη μεταβατική κυβέρνηση, όλα τα κόμματα και την κοινωνία των πολιτών σε “διάλογο”. “Ο διάλογος είναι ο πλέον κατάλληλος δρόμος για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες μεταξύ των Βολιβιανών”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Επισκοπικής Συνόδου της Βολιβίας επίσκοπος Αουρέλιο Πεσόα.

Η Εκκλησία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και ο λόγος της μετράει σε μια χώρα όπου το 75%των κατοίκων δηλώνουν Καθολικοί, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Pagina Siete που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο.

Οι Βολιβιανοί επίσκοποι άρχισαν από την περασμένη εβδομάδα να παίρνουν την πρωτοβουλία για να επιτευχθεί διάλογος μεταξύ της μεταβατικής κυβέρνησης και των υποστηρικτών του Μοράλες.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

No results found

No results found

Μενού