Γιατί ξανανοίγει θέμα «διπλών εκλογών» – Οργή Γεννηματά κατά Μητσοτάκη

Ειδικού συνεργάτη

Δεν πέρασαν ούτε λίγες ώρες από την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του συντάγματος από τη Βουλή και το μέγαρο μαξίμου έσπευσε να ανοίξει το θέμα «διπλές εκλογές», αν δεν γίνει δεκτή η πρόταση της ΝΔ για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Το θέμα άνοιξε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος με δηλώσεις του, στις οποίες προσκαλούσε τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει εκλογικό νόμο ενισχυμένης αναλογικής ειδεμή θα έρθουν «διπλές εκλογές». Άριστα πληροφορημένες πηγές από μεριάς επιτελών του μεγάρου μαξίμου αναφέρουν ότι παρ’ όλο που ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, πραγματικός στόχος του κ. Μητσοτάκη στην παρούσα φάση είναι το ΚΙNΑΛ. Και ειδικότερα να ασκηθεί η μεγαλύτερη δυνατή πίεση στην ευάλωτη αυτήν την περίοδο Φώφη Γεννηματά, που είναι εγκλωβισμένη σε εσωτερικές αντιθέσεις λόγω του πρόσφατου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα αναφέρεται από τις ίδιες πηγές ότι στόχος του μεγάρου Μαξίμου είναι με αφορμή τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο να προχωρήσει η προσπάθεια προσεταιρισμού όσο το δυνατόν περισσότερων από τα στελέχη του κόμματος της κυρίας Γεννηματά, τα οποία ήδη από πριν τις εκλογές είχαν προσανατολισμό προς τη ΝΔ και τώρα κρίνεται ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες να διαβούν τον Ρουβίκωνα.

Παράλληλα, όλος ο σχεδιασμός του μεγάρου Μαξίμου στηρίζεται στην εκτίμηση ότι ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να συγκεντρώσει τις πολυπόθητες 180 ψήφους στη σημερινή Βουλή για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, χωρίς να απαιτείται όλοι οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ να τον υποστηρίξουν.

Είχε προηγηθεί η πρόβλεψη ότι από μόνοι τους ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τις αναγκαίες 180 ψήφους, ώστε ο νέος εκλογικός νόμος ενισχυμένης αναλογικής να είναι εφαρμοστέος από τις επόμενες κιόλας εκλογές, όποτε κι αν γίνουν. Πρόβλεψη που είναι γνωστή στους επιτελείς του κ. Μητσοτάκη εδώ και  περίπου μήνες. Την πρόβλεψη αυτή ενίσχυσε και η αποστασιοποίηση δύο τουλάχιστον βουλευτών του ΚΙΝΑΛ από κάθε ενδεχόμενο υπερψήφισης του εκλογικού νόμου της ΝΔ.

Έτσι, στο διάστημα που μεσολάβησε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αναθεώρησης του συντάγματος, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επιτελείς του κ. Μητσοτάκη προσέγγισαν βουλευτές της «Ελληνικής Λύσης» για να διερευνήσουν το ενδεχόμενο να ψηφίσουν εκείνοι τον εκλογικό νόμο της ΝΔ και να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες 180 ψήφοι βουλευτών. Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι αυτή τη στιγμή έχει εξασφαλιστεί η υποστήριξη 3 βουλευτών της Ελληνικής Λύσης, που καλύπτουν τις απώλειες των 2 βουλευτών του ΚΙΝΑΛ.

Όμως, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε η κυρία Γεννηματά σήμερα με δεδομένο ότι βρίσκεται σε στιγμή ισχυρής αμφισβήτησης της ηγεσίας της, είναι μια ψηφοφορία με τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ διασπασμένους. Αντίθετα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα επιθυμούσε μια περίοδο ηρεμίας μέχρι το 2021, για να ενισχύσει τη θέση της.

Σε τέτοιο πλαίσιο το άνοιγμα της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο από το μέγαρο μαξίμου με τέτοιο τρόπο έχει εξοργίσει την κυρία Γεννηματά, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Τέλος, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι με τα σημερινά δεδομένα έχουν αυξηθεί πολύ οι πιθανότητες για αιφνιδιαστικές εκλογές το πρώτο εξάμηνο του 2020, αφού είτε περάσει ο εκλογικός νόμος ενισχυμένης αναλογικής της ΝΔ με 180 ψήφους, είτε με λιγότερες, ο κ. Μητσοτάκης θα είχε λόγο να πάει σε πρόωρες κάλπες που τώρα τις κερδίζει, για να κερδίσει κυβερνητικό χρόνο ή για να «κάψει» την απλή αναλογική που αυτή τη στιγμή  ισχύει για τις επόμενες εκλογές.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού