Γιατί δεν γράφονται μέλη στον ΣΥΡΙΖΑ – Το «εφαλτήριο» της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης

Ειδικού συνεργάτη

Η μικρή απόδοση της εκστρατείας για εγγραφή νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει προβληματίσει πολύ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την ανταπόκριση στο κάλεσμα για ένταξη στο κόμμα ως τώρα να είναι πολύ χαμηλή. Αυτή την ώρα οι εγγραφές κινείται στα επίπεδα των 20.000 μελών, δηλαδή πολύ πιο κάτω από τον στόχο, που φυσικά σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να πιαστεί.

Διασταυρωμένες πληροφορίες από έγκυρες κομματικές πηγές μεταφέρουν εικόνα προβληματισμού στην ηγεσία του κόμματος, για δύο λόγους: α. γιατί η ασθμένουσα μαζικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι κεντρικό σημείο της στρατηγικής μετασχηματισμού του από κόμμα μικρής διείσδυσης στην κοινωνία σε κόμμα-φορέα εξουσίας, και β. γιατί αυτή η μαζικοποίηση είναι εκείνη που θα επιτρέψει στον κ. Τσίπρα να νομιμοποιήσει το γενναίο άνοιγμα που επιζητεί να κάνει σε κοινά και πρόσωπα του ευρύτερου χώρου της αριστεράς και της προοδευτικής συμμαχίας.

Το θέμα τέθηκε επί τάπητος σε κλειστή σύσκεψη πριν λίγες μέρες, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Παρά τις προσπάθειες να βρεθούν λύσεις που θα αντιμετωπίσουν το αδιέξοδο για να ανακτήσει δυναμική το εγχείρημα, κοινή ήταν η πεποίθηση ότι οι δυνατότητες επιτυχίας είναι ελάχιστες, αν δεν έχουν ήδη εξανεμιστεί πλήρως.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η μικρή ανταπόκριση στο κάλεσμα εγγραφών αποδίδεται σε δύο παράγοντες: τη γενική απαξίωση του κομματικού σκηνικού λόγω της παρατεταμένης κρίσης και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από διακυβέρνηση και σήμερα βρίσκεται στη αντιπολίτευση, δηλαδή η γενική κομματική απαξίωση τον πλήττει περισσότερο.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ανακοίνωση της πολυμελούς σύνθεσης της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, που μόλις ανακοινώθηκε, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να προσδώσει νέα δυναμική στη διεύρυνση του κόμματος.

Τέλος, μία από τις σκέψεις που γίνονται είναι να αποσυνδεθεί η διαδικασία εγγραφών από το κάλεσμα σε σύνδεση με το συνέδριο και να παγιωθεί ως κομματική πρακτική, σε συνδυασμό με τη γενικότερη συζήτηση που γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη ανανέωσης της σχέσης κόμμα-πολίτες, με χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών μεθόδων και του διαδικτύου. Αλλά αυτό θα αποφασιστεί σε επόμενη φάση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού