Αρχίζει στη Μαδρίτη η διεθνής διάσκεψη για το κλίμα COP25

Η 25η ετήσια σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα (COP25) αρχίζει στη Μαδρίτη από σήμερα, Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου και μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, έχει ανακοινωθεί η συμμετοχή 25.000 ανθρώπων και 1.500 δημοσιογράφοι έχουν διαπιστευθεί για τη σύνοδο αυτή.

Η διάσκεψη είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στη Βραζιλία τον Νοέμβριο του 2019, αλλά ένα χρόνο πριν από την προγραμματισμένη έναρξη, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Jair Bolsonaro απέσυρε την προσφορά να φιλοξενήσει την εκδήλωση, αναφέροντας οικονομικούς λόγους. Στη συνέχεια, η Χιλή εντάχθηκε και έγινε ο νέος οικοδεσπότης, αλλά η κοινωνική αναταραχή στο προσκήνιο μέχρι τη συνάντηση το ανάγκασε στα τέλη Οκτωβρίου του 2019 να αποχωρήσει από τη φιλοξενία. Στη συνέχεια, με κοινή συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών, της Χιλής και της Ισπανίας, ο τελευταίος έγινε ο νέος οικοδεσπότης.

Γκουτέρες: Η Ανθρωπότητα να σταματήσει τον «πόλεμο εναντίον της φύσης»

Διάφοροι ακτιβιστές του κλίματος είχαν ξεκινήσει από την Ευρώπη στη Νότια Αμερική με ιστιοφόρο, πριν από τη λήψη της απόφασης για τη μετεγκατάσταση της COP25 στη Μαδρίτη. Στα μέσα Νοεμβρίου, μερικοί από αυτούς τους ακτιβιστές εντάχθηκαν σε ένα εναλλακτικό συνέδριο, το “Forest COP”. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε κοντά στο κέντρο της ζούγκλας του Αμαζονίου, στο Terra do Meio. Στο Forest COP συμμετείχαν ιθαγενείς ηγέτες, επιστήμονες και ακαδημαϊκοί όπως ο Eduardo Góes Neves και ακτιβιστές όπως η Nadezhda Tolokonnikova. Μετά το Forest COP, ένα συνέδριο που ακολούθησε, πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου στο κοντινό Altamira το “Amazônia Centro do Mundo” (Amazon: το κέντρο του κόσμου).

Η Teresa Ribera, η ισπανική υπουργός για την οικολογική μετάβαση, ανακοίνωσε ότι το συνέδριο θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις IFEMA στη Μαδρίτη. Η ισπανική κυβέρνηση έχει διαιρέσει το COP25 σε δύο ζώνες, ένα μπλε και ένα πράσινο. Η μπλε ζώνη φιλοξενεί συνεδριάσεις για διαπραγμάτευση μεταξύ των μερών της COP. Αυτό θα περιλαμβάνει τη 15η σύνοδο της συνεδρίασης των συμβαλλομένων μερών στο πρωτόκολλο του Κιότο και τη 2η σύνοδο της συνεδρίασης των μερών της συμφωνίας του Παρισιού. Η μπλε ζώνη θα φιλοξενήσει εκδηλώσεις και δραστηριότητες που διοργανώνονται από φορείς ΜΚΟ και «παράλληλες εκδηλώσεις» που διοργανώνονται από κράτη εκτός της Ισπανίας. Η πράσινη ζώνη θα είναι αφιερωμένη στις πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών με στόχο την προώθηση της κοινωνικής συμμετοχής. Ο τομέας αυτός θα χωριστεί σε τρεις θεματικές υποζώνες: η μία θα περιλαμβάνει εκδηλώσεις για τη νεολαία, η δεύτερη θα αφορά τους αυτόχθονες πληθυσμούς και η τρίτη θα επικεντρώνεται στην επιστήμη και την καινοτομία. Η πράσινη ζώνη προορίζεται να είναι ένα περίπτερο ανοιχτού διαλόγου για όλους τους τύπους πολιτικών παραγόντων, από ΜΚΟ έως επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς και χορηγούς.

Μαδρίτη: Εντελώς ανεύθυνη η στάση των ΗΠΑ για το κλίμα

Η Ισπανίδα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέσα Ριμπέρα επέκρινε σήμερα «την εντελώς ανεύθυνη στάση της κυβέρνησης Τραμπ» απέναντι στην κλιματική αλλαγή, πριν από την έναρξη, την ερχόμενη Δευτέρα, της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα COP25 στη Μαδρίτη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επισημοποίησαν στις αρχές Νοεμβρίου την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 και έχει υπογραφεί από 197 χώρες, ακόμη και από τη Βόρεια Κορέα.

«Έχουμε μια εντελώς ανεύθυνη στάση εκ μέρους της κυβέρνησης Τραμπ», δήλωσε η υπουργός της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ, σε συνέντευξη στη δημόσια τηλεόραση TVE.

Μια «ανεύθυνη στάση στα μάτια όλου του κόσμου, γιατί αυτό που κάνει η μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη (…) μας επηρεάζει όλους, αλλά ανεύθυνη επίσης ως προς τα συμφέροντα της αμερικανικής κοινωνίας», πρόσθεσε η Ριμπέρα.

Ωστόσο, η «διεθνής κοινότητα βρήκε τον τρόπο να πει ‘όχι, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να συντονίζουμε τις ενέργειες’ κανείς δεν ακολουθεί τυπικά τον πρόεδρο Τραμπ, άρα είμαστε μπροστά σε μια θετική αντίδραση», εκτίμησε.

Η αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία του Παρισιού δεν θα λάβει χώρα πριν από τις 4 Νοεμβρίου 2020 το νωρίτερο, την επομένη της διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ υπολογίζει να εξασφαλίσει δεύτερη θητεία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού