Άνοιγμα Μητσοτάκη στα μεγάλα funds από τα γραφεία της Goldman Sachs

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Λονδίνο στο οποίο βρίσκεται για τη Σύνοδο του NATO απηύθυνε  «Προσκλητήριο» στους μεγάλους διεθνείς επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα μετά την επικράτηση του κόμματός του στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε το πρωί με διεθνείς επενδυτές από μεγάλα funds και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις υποδομές, οι οποίοι διαχειρίζονται χαρτοφυλάκια εκατοντάδων δισεκατομμυρίων. Στα συνάντηση που διοργανώθηκε στα γραφεία της Goldman Sachs, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και ευρύτερα, η Ελλάδα απολαμβάνει αυτή τη στιγμή τα αγαθά της πολιτικής σταθερότητας, καθώς έχει μία αυτοδύναμη κυβέρνηση με ορίζοντα ως το 2023 η οποία στηρίζει τις επενδύσεις που μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι δείκτες καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης καθώς και το κλίμα αισιοδοξίας στην ελληνική οικονομία μας προδιαθέτουν για υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τις επίσημες προβλέψεις. Παράλληλα, τόνισε ότι Έλληνες μετά από 10 χρόνια κρίσης και σκληρές θυσίες υποστηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις που μπορούν να ενισχύσουν τις επενδύσεις, να εκσυγχρονίσουν το κράτος και να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη.

Στη συζήτηση που έγινε αναδείχθηκαν οι τομείς των «πράσινων» επενδύσεων, των υποδομών, του τουρισμού και των logistics ως πεδία στα οποία η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί τα μεγάλα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Παράλληλα, συζητήθηκε ολόκληρη η βεντάλια των υποδομών, από τις μεγάλες επενδύσεις όπως το «Ελληνικό» έως τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στα δίκτυα.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο τρίπτυχο της αλλαγής του δημοσιονομικού μείγματος με τη μείωση των φόρων, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των τραπεζών με την υλοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής» για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Από την πλευρά τους, οι επενδυτές απηύθυναν ερωτήματα στον Πρωθυπουργό για διάφορα θέματα ανάμεσα στα οποία η απλοποίηση των διαδικασιών για την έγκριση των επενδύσεων, το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, το σχέδιο των ιδιωτικοποιήσεων και οι ενέργειες που έχει αναλάβει για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας των αρχών ανταγωνισμού και της φορολογικής διοίκησης. Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα γραφεία των Financial Times στο Λονδίνο και είχε συζήτηση με στελέχη και δημοσιογράφους της εφημερίδας.

«Έχουμε θέματα με την Τουρκία αλλά προτιμάμε τον διάλογο εντός του ΝΑΤΟ»

Την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Βόρειο Μακεδονία και την Αλβανία την επόμενη χρονιά, ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξή του στους Financial Times, εκφράζοντας έτσι τη διαφωνία του με την κίνηση του Γάλλου Προέδρου να μπλοκάρει τη διαδικασία διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια.

«Νομίζω ότι αυτό το λάθος πρέπει να διορθωθεί», λέει ο κ. Μητσοτάκης που ασκεί κριτική επίσης και στην πρόσφατη περιγραφή του Γάλλου Προέδρου περί «εγκεφαλικώς νεκρού» Οργανισμού.

«Καμιά φορά και η ίδια η γλώσσα είναι από μόνη της σημαντική, καθώς μπορεί να φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Άλλο να λες ότι το ΝΑΤΟ χρειάζεται μεταρρύθμιση και είναι εντελώς διαφορετικό να λες ότι το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό. Συμφωνώ ότι η Ευρώπη ως σύνολο μπορεί να αναπτύξει περισσότερες αμυντικές δυνατότητες, αλλά το να απορρίπτουμε το ΝΑΤΟ ως πυλώνα ειρήνης στον μεταπολεμικό κόσμο, είναι κάτι που δεν μου αρέσει», αναφέρει.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά,ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι η Ελλάδα «έχει θέματα με την Τουρκία», αλλά ότι εξακολουθεί να προτιμά να τα συζητά με την Αγκυρα, στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Ερωτηθείς για τη ρωσική ανάμειξη στα δυτικά Βαλκάνια, σε έμμεση αναφορά με τη Συνθήκη των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης απαντά: «Ανησυχούσα, ανησυχώ και θα συνεχίσω να ανησυχώ. Γι΄αυτό λέω ότι η απόφαση που πάρθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής, πρέπει να αναθεωρηθεί το 2020».

Και προσθέτει: «Εάν κοιτάξουμε το ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο, είναι ξεκάθαρο ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος πρέπει να κρατηθεί ανοικτός για όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, υπό τον όρο ότι πληρούν τα προαπαιτούμενα, αυτή δεν είναι μία αυτόματη διαδικασία, ειδάλλως αυτό το κενό θα καλυφθεί», λέει ο κ. Μητσοτάκης που παραπέμπει και στο παράδειγμα της ένταξης της Ελλάδας στην Ε.Ε το 1979 που, όπως λέει, ήταν περισσότερο μία γεωπολιτική απόφαση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού