Γιατί επείγεται τώρα ο Μητσοτάκης για την ένταξη της Β. Μακεδονίας

Ειδικού συνεργάτη

Με την αποχώρηση της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού πρέσβειρας Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας απέκτησε συνοχή. Αυτό τουλάχιστο είναι το συμπέρασμα από προ ημερών έκτακτη σύσκεψη στο μέγαρο μαξίμου, όπου με την ευκαιρία της συζήτησης που έγινε εκεί για τις τουρκο-λιβυκές συμφωνίες στην ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίστηκε η ανάγκη τέτοιας συνοχής στην ελληνική εξωτερική πολιτική σε συνθήκες κρίσιμες, όπως σήμερα.

Πρόκειται για πληροφορίες από έγκυρες κορυφαίες κυβερνητικές πηγές, που επιβεβαιώνουν ακόμη ότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε έκτακτη συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια απέδωσε στον υπουργό Εξωτερικών τα εύσημα για την υπέρβαση των αρρυθμιών στην εξωτερική πολιτική, που ήταν φανερές όσο η κυρία Παπαδοπούλου ήταν επικεφαλής του πρωθυπουργικού διπλωματικού γραφείου.

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον, και οι ίδιες πηγές το μεταφέρουν αυτό με προτεραιότητα, ότι ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται τις τελευταίες εβδομάδες πολύ ανήσυχος για την έμμεση αλλά σημαντική επίπτωση της αστάθειας που δημιουργήθηκε στα Βαλκάνια, λόγω της άρνησης να ενταχθούν στην ΕΕ  Β. Μακεδονία και Αλβανία, στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο για την Αθήνα να αναγκάζεται στις σημερινές συνθήκες που εντείνεται η τουρκική επιθετικότητα στην ανατολική Μεσόγειο να δρα και στο βαλκανικό πεδίο σε συνθήκες αστάθειας. Για τον λόγο αυτό, αποφασίστηκε, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να πραγματοποιήσει περιοδεία ο κ. Δένδιας σε ευρωπαϊκές και βαλκανικές πρωτεύουσες με στόχο να διευκρινιστεί προς κάθε πλευρά  ότι η Αθήνα είναι επισπεύδουσα στην ενταξιακή πορεία της Β. Μακεδονίας, και όχι υποστηρικτική από ανάγκη, όπως εμφανιζόταν ως σήμερα.

Στην ίδια σύσκεψη στο μέγαρο μαξίμου, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έγινε σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει σήμερα καμιά πολυτέλεια τυχόν ανατροπής της συμφωνίας των Πρεσπών, αφού θα πρέπει να επικεντρωθεί στα ελληνοτουρκικά, που προοιωνίζονται ένταση στο Αιγαίο την επόμενη περίοδο.

Η εσωκομματική «δυσκολία» στο μακεδονικό, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα πρέπει το ταχύτερο να αντιμετωπιστεί. Για τον λόγο αυτό προκρίθηκε να γίνουν άμεσα  κύκλοι ενημέρωσης σε ομάδες βουλευτών του κόμματος, όπου χρειαστεί με συμμετοχή του κ. Δένδια, με την υποχρέωση στη συνέχεια των βουλευτών να μεταφέρουν τη νέα γραμμή στην κομματική βάση. Στο μέγαρο μαξίμου ευελπιστούν, κι αυτό φάνηκε στην ίδια σύσκεψη, ότι η ένταση που έχει δημιουργηθεί στην περιφέρεια λόγω της μετακίνησης εκεί μεταναστών και προσφύγων, έχει φτάσει σε σημείο να έχουν ατονήσει τα ανακλαστικά κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αναπροσαρμόσει  η Νέα Δημοκρατία τη στάση της στο μακεδονικό.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού