Τσίπρας: Αναμένουμε από τους συμμάχους αποφασιστική καταδίκη ενεργειών που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο

Αναμένουμε από τους συμμάχους αποφασιστική καταδίκη ενεργειών που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, υπογράμμισε ο ραχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του, στο ετήσιο Συνέδριο «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο.

“Ως πρωθυπουργός η προτεραιότητά μου ήταν να αποκαταστήσω την αξιοπιστία της χώρας στο ευρωπαϊκό και το διεθνές γίγνεσθαι.

Και αυτό επετεύχθη όχι μόνο με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, την επιστροφή στις διεθνείς αγορές χρήματος και την αποκατάσταση των θετικών ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας. Επετεύχθη και με την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας», τόνισε.

«Θέλω να είμαι απολύτως σαφής ότι περιμένουμε από τους εταίρους μας, και ειδικά από τις ΗΠΑ, πολύ πιο ουσιαστικές καταδικαστικές δηλώσεις σε σχέση με τις τελευταίες συμφωνίες της Τουρκίας με τη Λιβύη που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Η Ελλάδα βγήκε από μια πρωτοφανή οικονομική κρίση με ασφάλεια και επανήλθε σε σταθερή τροχιά οικονομικής ανάπτυξης. Η επιτυχής έξοδος της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και τον φαύλο κύκλο των μνημονίων, δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση. Ούτε κάτι αυτονόητο», ανέφερε, μιλώντας για την οικονομική πολιτική κατά τη διακυβέρνησή του.

«Η χώρα μας βγήκε με ασφάλεια από την κρίση και επανήλθε σε τροχιά δημοσιονομικής ανάκαμψης. Δεν ήταν εύκολη υπόθεση η προσπάθεια αυτή τη στιγμή που σε αυτήν είχαν αποτύχει τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις σε δύο επάλληλα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Δεν έχουμε απλή ολοκλήρωση ενός προγράμματος αλλά την ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας και καταφέραμε να πείσουμε τους εταίρους μας για μια συμφωνία αποκατάστασης της βιωσιμότητας του χρέους. Αυτή η αποκατάσταση μας επέτρεψε να επιτύχουμε την έξοδο στις αγορές», είπε.

Ομιλία στο 30ο ετήσιο Συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου

Η Ελλάδα βγήκε από μια πρωτοφανή οικονομική κρίση με ασφάλεια και επανήλθε σε σταθερή τροχιά οικονομικής ανάπτυξης. Η επιτυχής έξοδος της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και τον φαύλο κύκλο των μνημονίων, δεν ήταν μια εύκολη και αυτονόητη υπόθεση. Ως Πρωθυπουργός η προτεραιότητά μου ήταν να αποκαταστήσω την αξιοπιστία της χώρας στο ευρωπαϊκό και το διεθνές γίγνεσθαι. Και αυτό επετεύχθη όχι μόνο με την έξοδο από τα μνημόνια και την επιστροφή στις διεθνείς αγορές αλλά και με την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας. Πέρυσι τέτοιο καιρό, ενώ είχαμε βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, η ΝΔ μας κατηγορούσε ότι είχαμε υπογράψει 4ο μνημόνιο. Προέβλεπε μια σειρά από καταστροφές που -ευτυχώς για την χώρα- δεν επιβεβαιώθηκαν. Εμείς, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά τις διαφωνίες μας με την στόχευση της οικονομικής πολιτικής, δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε τον ίδιο δρόμο.Η νέα κυβέρνηση έχει μια βασική υποχρέωση: Να μην αντιστρέψει τη θετική πορεία της οικονομίας. Να μην αντιστρέψει τους όρους της δίκαιης ανάπτυξης που εμείς της κληροδοτήσαμε. Να μην πορευτεί με τους όρους του παρελθόντος που οδήγησαν την κοινωνία στην καταστροφή.Ομιλία στο 30ο ετήσιο Συνέδριο «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο. #GES2019

Gepostet von Alexis Tsipras am Dienstag, 3. Dezember 2019

«Ανακτήσαμε μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας που είχαμε απωλέσει εξαιτίας της κρίσης χρέους. Παράλληλα εφαρμόσαμε ένα εκτεταμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων σε όλο το εύρος της οικονομίας, το ασφαλιστικό σύστημα, τη δημόσια διοίκηση και το κράτος, μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να προταχθούν της δημοσιονομικής προσαρμογής όπως και η ρύθμιση χρέους έπρεπε να προηγηθεί».

«Παράλληλα θέσαμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν και πάλι την οικονομία. Με τον εκσυγχρονισμό του νόμου Κατσέλη, το νόμο για τα κόκκινα δάνεια, το σχέδιο Ηρακλής καταφέραμε την ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος. Πέρσι σας είχα διαβεβαιώσει ότι το 2019 θα ήταν πολύ παραγωγικό έτος για την οικονομία».  Ο Αλέξης Τσίπρας απαρίθμησε 5 πυλώνες που επιβεβαίωσαν αυτό.

Από τον Αύγουστο του 2018 έως τον Ιούλιο του 2019 διαθέσαμε 3 δις ευρώ σε μέτρα ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης. Τον Ιούλιο του 2019 παραδώσαμε στην επόμενη κυβέρνηση μια ελληνική οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάκαμψης και ανάπτυξης, με άνοδο του ΑΕΠ 2% και απεγκλωβισμένη από την κρίση χρέους και ένα μαξιλάρι 37 δις ευρώ, με δημοσιονομική υπεραπόδοση και άνοδο των επενδύσεων, αποκλιμάκωση των οφειλών προς τις επιχειρήσεις, άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Ενώ βελτιώσαμε και πολλούς κοινωνικούς δείκτες ειδικά σε ότι αφορά την εργασία ενώ αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό και μειώσαμε την ανεργία κατά 10 μονάδες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού