Eurogroup: «Πράσινο φως» για την δόση των 767 εκατ. ευρώ – Σταϊκούρας: Αναγνωρίστηκε η καλή πορεία της οικονομίας

Την έγκριση για την εκταμίευση προς την Ελλάδα της δόσης των 767 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες, έδωσε το Eurogroup.

Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης αξιολογώντας την έκθεση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής για την 4η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και την προτροπή για τη δόση είπαν το ναι για την εκταμίευση των χρημάτων.

Παράλληλα αποφάσισαν να ξεκινήσουν την διαβούλευση για την αλλαγή της χρήσης των χρημάτων αυτών ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να τα χρησιμοποιήσει και για αναπτυξιακές δαπάνες, η οποία αναμένεται να καταλήξει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου.

Στην κοινή δήλωση των υπουργών οικονομικών χαιρετίζεται η επιβεβαίωση το δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 αλλά και η έγκριση του προϋπολογισμού του 2020 ο οποίος όπως τονίζεται εκτός από την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Όπως σημειώνεται η Ελλάδα σημείωσε επίσης σημαντική πρόοδο με ευρύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως στον τομέα της αγοράς εργασίας, της ψηφιακής διακυβέρνησης, της αδειοδότησης των επενδύσεων και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Ωστόσο επισημαίνεται ότι λόγω των μεσοπρόθεσμων κινδύνων και τις προκλήσεις που εντοπίστηκαν στην ενισχυμένη έκθεση επιτήρησης θα είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να διατηρήσει και, όπου είναι απαραίτητο, να επιταχύνει, να μεταρρυθμίσει την ορμή προς τα εμπρός, συμπεριλαμβανομένης της αποφασιστικής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα.

«Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν τη γενική δέσμευσή τους να συνεχίσουν την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΣ, ιδίως όσον αφορά τη μείωση των καθυστερούμενων οφειλών, τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα και τις ιδιωτικοποιήσεις».

Επίσης προαναγγέλλεται και το νέο ιδιωτικό πτωχευτικό δίκαιο που θα δημιουργηθεί μετά τον Απρίλιο του 2020 που θα λήξει οριστικά το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας

“Χαιρετίζουμε επίσης τη σταθερή δέσμευση των ελληνικών αρχών να μην επεκτείνουν”. Όπως τονίζεται το νέο πλαίσιο θα πρέπει να στοχεύει στην εξασφάλιση κατάλληλης επιβολής όλων των εγγυήσεων, γεγονός που θα συμβάλει στην ομαλοποίηση της παροχής πιστώσεων του τραπεζικού τομέα στην οικονομία.

Τονίζεται επίσης ότι θα είναι επίσης σημαντικό να συνεχιστεί και να ενισχυθεί η εφαρμογή άλλων μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα, ιδίως όσον αφορά την ταχεία εκκαθάριση των κρατικών εγγυήσεων δανείων, την εκκαθάριση των καθυστερημένων διαδικασιών αφερεγγυότητας των νοικοκυριών και την περαιτέρω βελτίωση του πλαισίου για την ηλεκτρονική ασφάλιση, δημοπρασίες. Αυτά θα εξακολουθήσουν να παρακολουθούνται στο πλαίσιο ενισχυμένης επιτήρησης.

Σταϊκούρας: Αναγνωρίστηκε η καλή πορεία της οικονομίας

«Στο σημερινό Eurogroup αναγνωρίστηκε, από όλους τους συμμετέχοντες, η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας» δήλωσε ο υπουργός οικονομικών μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των υπουργών . για να προσθέσει «Καταγράφηκε η κάλυψη των κενών και των δεσμεύσεων που είχε αφήσει παρακαταθήκη η προηγούμενη Κυβέρνηση. Αναδείχθηκε η θετική δυναμική που έχει αναπτυχθεί.

Και αποφασίστηκε η εκταμίευση του δεύτερου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 767 εκατ. ευρώ»

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι η αποδέσμευση των χρημάτων γίνεται χωρίς όρους , προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα που είχαν τεθεί παλαιότερα.

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι για πρώτη φορά, αναδείχθηκε και καταγράφηκε στην ανακοίνωση του Eurogroup το ζήτημα της αξιοποίησης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα για επενδυτικούς σκοπούς, και προς αυτό το σκοπό αποφασίστηκε η έναρξη της σχετικής τεχνικής επεξεργασίας το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η ελληνική οικονομία προχωράει.

«Προχωράει με σταθερά και ιεραρχημένα βήματα προς την πλήρη κανονικοποίησή της, τους καλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τη στήριξη των οικονομικά αδυνάμων και της μεσαίας τάξης, και την ολόπλευρη ισχυροποίηση της χώρας» κατέληξε στην δήλωση του ο υπουργός οικονομικών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού