Σκέψεις παρέμβασης της ΕΕ υπέρ της Κύπρου στην προσφυγή στη Χάγη κατά της Τουρκίας

Ειδικού συνεργάτη

Από νωρίς στα βαθειά φαίνεται πως έπεσε η νέα Κομισιόν στα ζητήματα Άμυνας και Εξωτερικής πολιτικής, με τις εξελίξεις στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, την κλιμάκωση στο προσφυγικό και τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές στις Βρυξέλλες, οι συσκέψεις ευρωπαίων επιτελών είναι αλλεπάλληλες, ενώ έχει ήδη ζητηθεί από μεμονωμένους αναλυτές και think tanks να καταθέσουν πορίσματα και προτάσεις για την αντίδραση της ΕΕ σε εξελίξεις στις οποίες έχει σημαντικό ρόλο και ως σήμερα δε τον διαδραματίζει με όση αποφασιστικότητα της αναλογεί, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η συλλογική εκπροσώπηση των χωρών-μελών υποκαθίσταται από αποφάσεις μεμονωμένων χωρών-μελών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σχετικά με το θέμα της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης έχει ενεργοποιηθεί μεγάλη ανησυχία στις Βρυξέλλες, λόγω της γενικής πεποίθησης πολλών χωρών-μελών ότι το θέμα σχετίζεται σε πολλά σημεία με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, με τρόπο που να απειλούνται σοβαρές αρνητικές συνέπειες για την ΕΕ.

Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης εκτός από ζήτημα καθαρής επιθετικής κίνησης σε βάρος χώρας-μέλους (της Κύπρου) και μάλιστα με συνέπειες σε βάρος ευρωπαϊκών εταιρειών που έχουν συμφέροντα στην κυπριακή ΑΟΖ, θεωρείται παράλληλα στις Βρυξέλλες ότι έχει μεγάλη σημασία για την ακόμη μεγαλύτερη έκθεση της Ευρώπης στον κίνδυνο ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ρευμάτων.

Πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ευρωπαίοι νομικοί και διπλωματικοί επιτελείς, εξετάζουν το ενδεχόμενο άμεσης παρέμβασης τη ΕΕ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης υπέρ της προσφυγής της Κύπρου κατά της Τουρκίας για τη συμφωνία με τη Λιβύη. Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι έχει ήδη συνταχτεί σχετικό έγγραφο με τη σύμπραξη νομικού γραφείου στο Παρίσι εξειδικευμένου σε υποθέσεις διεθνούς δικαίου.

Η παρέμβαση της ΕΕ στη Χάγη θα αφορά σε δύο σημεία:

– τη θεμελίωση του δικαιώματος τη ΕΕ να παρέμβει σε υπόθεση που τυπικά καταγράφεται ως διμερής διαφορά (Κύπρος-Τουρκία), λόγω βλάβης που προκύπτει για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα (χωρών και εταιρειών) από τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, και

– την τεκμηρίωση στη βλάβη που προκύπτει για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Οι σχετικές πληροφορίες λένε ότι επίκεινται εξελίξεις στο συντομότερο δυνατό, καθώς υπάρχει θέμα συντονισμού με την Ελλάδα και τη Λευκωσία.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού