Τα τρία σενάρια της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά

Ειδικού συνεργάτη

Σε τρία σενάρια εξελίξεων στηρίζεται ο σχεδιασμός του ελληνικού ΥΠΕΞ έναντι των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων σ’ όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

– Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, με μικρό βαθμό πιθανοτήτων, η Τουρκία θα προχωρήσει την επόμενη περίοδο σε κινήσεις υπαναχώρησης σε κάποια σημεία, πιεζόμενη από τον διεθνή παράγοντα.

– Το δεύτερο σενάριο, εκτιμώμενο ως το πιθανότερο, προβλέπει παγίωση του κλίματος παραγωγής τεχνητής έντασης στις διμερείς σχέσεις και ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνση των διεκδικήσεων σε βάρος της Ελλάδας, πάντα υπό τη μέριμνα αποφυγής θερμών περιστατικών, που κατά την εκτίμηση του ΥΠΕΞ  η Άγκυρα δεν επιθυμεί. (Η εκτίμηση του ελληνικού ΥΠΕΞ περί απροθυμίας της Τουρκίας να μετεξελιχθεί σήμερα η ένταση σε θερμό επεισόδιο στηρίζεται στην ανάλυση ότι ένα θερμό επεισόδιο αποτελεί «τελικό περιστατικό» σε μια κρίση, ενώ οι τουρκικές επιδιώξεις είναι επικεντρωμένες  στο άνοιγμα θεμάτων και όχι στη τελική διευθέτησή των ελληνοτουρκικών διαφορών).

– Σύμφωνα με το τρίτο σενάριο, μικρής επίσης πιθανότητας αλλά μεγαλύτερης από το πρώτο, είτε κατόπιν επιλογής μιας εκ των δύο πλευρών, είτε λόγω τυχαίων και απρόβλεπτων γεγονότων, θα ακολουθήσει θερμό επεισόδιο κάπου στο Αιγαίο.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τα σενάρια αυτά δεν εκτέθηκαν στα κόμματα κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, όπου αυτό που κυρίως έγινε δεν ήταν διάλογος για διαμόρφωση  κοινά αποδεκτού στρατηγικού σχεδίου της Ελλάδας (κάτι που δεν το ζήτησε κανένα κόμμα), αλλά λεπτομερής ενημέρωση  για τις ελληνικές κινήσεις στον ΟΗΕ και την ΕΕ.

Σημειώνεται ότι κατά την εκτίμηση του ΥΠΕΞ το διάστημα των προσεχών ημερών θεωρείται πολύ κρίσιμο, διότι μέσα σ’ αυτό θα σχηματιστεί μεγάλο βαθμό η εικόνα αντίδρασης του ΟΗΕ και της ΕΕ, σημείο που θεωρείται απολύτως απαραίτητο από το ΥΠΕΞ για τη σχεδίαση και των επόμενων κινήσεων της Ελλάδας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού