ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε ν/σ για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Η επιτροπή διεθνών σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ ψήφους 18 υπέρ και 4 κατά ενέκρινε σήμερα Τετάρτη νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την πρόσφατη εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, αλλά και τα σχέδια της Άγκυρας για αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.

Το νομοσχέδιο αυτό θα έρθει, στη συνέχεια, στην Ολομέλεια της Γερουσίας, για έγκριση. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ακόμα μια κίνηση γερουσιαστών να πιέσουν τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ώστε να υιοθετήσει πιο σκληρή γραμμή απέναντι στην Άγκυρα.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζιμ Ρις, υποστήριξε ότι τώρα είναι η ώρα για τη Γερουσία να εκμεταλλευθεί αυτήν την ευκαιρία για να αλλάξει η συμπεριφορά της Τουρκίας.

«Οι ενέργειες της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια έχουν ξεπεράσει τα όρια. Αυτό το νομοσχέδιο καθιστά σαφές στην Τουρκία ότι η στάση της στη Συρία είναι απαράδεκτη και η αγορά των S-400 είναι μη βιώσιμη», ανέφερε σε tweet του ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ.

Ωστόσο αρκετοί ήταν οι γερουσιαστές που διαφώνησαν έντονα και τάχθηκαν ενάντια στο νομοσχέδιο αυτό.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ραντ Πολ τόνισε πως η κυβέρνηση Τραμπ αντιτάσσεται στον νόμο επειδή αποδυναμώνει την εξουσία του προέδρου και ενδέχεται να καταστήσει δυσκολότερες τις διαπραγματεύσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ζητήματα όπως η αγορά των πυραυλικών συστημάτων και ο πόλεμος στη Συρία.

Πολλοί βουλευτές και των δύο κομμάτων είναι εξοργισμένοι για την αγορά της Τουρκίας των ρωσικών S-400, τα οποία θεωρούν απειλή για τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Είναι επίσης οργισμένοι για τη στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία.

«Αυτό δεν είναι κάποιος μικροκαβγάς με αυτή τη χώρα. Αυτό είναι μια στροφή αυτής της χώρας, της Τουρκίας, προς μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που είχε στο παρελθόν», πρόσθεσε ο Ρις.

«Μας κοροϊδεύουν, και κοροϊδεύουν και τους νατοϊκούς συμμάχους τους», τόνισε.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού