Ο ΟΗΕ ανησυχεί ότι ο νέος νόμος στην Ινδία για παροχή υπηκοότητας προάγει τις διακρίσεις 

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της για τον νέο νόμο στην Ινδία που προβλέπει την παροχή υπηκοότητας σε μη μουσουλμάνους μετανάστες, εκτιμώντας ότι «από τη φύση του προάγει τις διακρίσεις», ενώ ζήτησε την επανεξέτασή του.

Η νέα νομοθεσία δεν προβλέπει τον ίδιο βαθμό προστασίας για τους μουσουλμάνους μετανάστες όπως για τις άλλες θρησκευτικές μειονότητες και με αυτό τον τρόπο υπονομεύει τη δέσμευση της Ινδίας στην ισονομία, η οποία προβλέπεται στο Σύνταγμά της, εκτίμησε ο Τζέρεμι Λόρενς εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ.

«Κατανοούμε ότι ο νέος νόμος θα εξεταστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας και ελπίζουμε ότι αυτό θα ελέγξει προσεκτικά τη συμβατότητά του με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ινδίας σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα μεταξύ φοιτητών και της αστυνομίας στο Νέο Δελχί εξαιτίας του νόμου αυτού.

Εκατοντάδες φοιτητές ισλαμικού πανεπιστημίου διαμαρτυρήθηκαν για τον νόμο, με την αστυνομία να απαντά με δακρυγόνα και γκλομπ προκειμένου να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος.

Ο πρόεδρος της Ινδίας Ραμ Ναθ Κόβιντ επικύρωσε χθες Πέμπτη το νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει την παροχή υπηκοότητας σε ινδουιστές, σιχ, βουδιστές, χριστιανούς και άλλες μη μουσουλμανικές μειονότητες που φεύγουν από κυρίως μουσουλμανικές χώρες — όπως το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές και το Αφγανιστάν– και αναζητούν καταφύγιο στη χώρα.

Το νομοσχέδιο υιοθετήθηκε την Τετάρτη από το κοινοβούλιο της Ινδίας και τέθηκε σε ισχύ χθες το βράδυ μετά τη δημοσίευσή του και στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, ανακοίνωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών.

Χθες Πέμπτη τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στο βορειοανατολικό κρατίδιο Άσαμ όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών που πυρπολούσαν κτίρια και επιτίθονταν σε σταθμούς του τρένου.

Εξάλλου σήμερα η βορειοανατολική Ινδία προετοιμάζεται για νέες κινητοποιήσεις και ενδεχομένως επεισόδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού