13 Δεκεμβρίου 1943: Το ολοκαύτωμα των ναζί στα Καλάβρυτα

Πριν από 76 χρόνια την μέρα αυτή τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής δολοφόνησαν όλο τον ανδρικό πληθυσμό των Καλαβρύτων. Όλα τα παιδιά από 14 χρονών και άνω και όλους τους άνδρες, αφήνοντας ανεξίτηλα σημάδια στην ζωή των κατοίκων της πόλης.

Στην περιοχή των Καλαβρύτων και της Αιγιαλείας είχε από τις αρχές του 1943 αναπτυχθεί έντονη αντιστασιακή δράση με αποκορύφωμα την μάχη Ραγών-Κερπινής στις 16 και 17 του Οκτώβρη 1943, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ελληνικές αντιστασιακές δυνάμεις κατάφεραν να συντρίψουν τα γερμανικά στρατεύματα και να αιχμαλωτίσουν δεκάδες Γερμανούς, γεγονός που λειτούργησε ως θρυαλλίδα για την δολοφονική εκκαθαριστική επιχείρηση των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στην περιοχή των Καλαβρύτων.

Τα ξημερώματα της 13ης Δεκεμβρίου, τα γερμανικά στρατεύματα διέταξαν όλους τους Καλαβρυτινούς να συγκεντρωθούν στο δημοτικό σχολείο της κωμόπολης. Τα γυναικόπαιδα κλείστηκαν στο δημοτικό σχολείο, και οι άνδρες και τα αγόρια άνω των 14 ετών οδηγήθηκαν στην κοντινή Ράχη του Καππή, όπου με πυρά πυροβόλων όπλων τους δολοφόνησαν, ολοκληρώνοντας την αποτρόπαιη ενέργειά τους με την χαριστική βολή. Από τις εκατοντάδες Καλαβρυτινούς 13 μόλις διασώθηκαν.

Τα γυναικόπαιδα, που την τελευταία στιγμή κατάφεραν να απεγκλωβιστούν από το δημοτικό σχολείο, λίγο πριν το πυρπολήσουν οι Γερμανοί και παραδοθεί στις φλόγες, έσπευσαν προς το μέρος όπου είχαν συγκεντρωθεί οι άνδρες τους, οι πατεράδες τους, οι γιοι και οι αδελφοί τους, όπου και αντίκρισαν το αποτρόπαιο έγκλημα. Αρχίζοντας να ζουν το ανείπωτο δράμα τους και ανεβαίνουν τον τόσο δύσκολο δρόμο της επιβίωσης.

Στον Τόπο της Εκτέλεσης, ιερό προσκύνημα, τόπο θυσίας και ιστορικής μνήμης, ο λευκός σταυρός και η πετρωμένη Καλαβρυτινή Μάνα θυμίζουν, διδάσκουν και σωφρονίζουν, στέλνοντας μηνύματα ειρηνικής συνύπαρξης και συναδέλφωσης των λαών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού