Ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: Κομβικής σημασίας το ζήτημα της δικαστικής ανεξαρτησίας

Πραγματοποιήθηκε η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Στη γενική συνέλευση της Ε.Δ.Ε. παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν οι βουλευτές Σπύρος Λάπας (ΣΥΡΙΖΑ), Νάντια Γιαννακοπουλου (ΚΙΝΑΛ), Μαρία Κομνηνάκα (ΚΚΕ), Βασίλης Γραμμένος(Ελληνική Λύση) και Αγγελική Αδαμοπούλου (ΜέΡΑ25). Επίσης, παραβρέθηκαν, εκτός του υπουργού Δικαιοσύνης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Κράνης, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Κωνσταντίνις Χαλκιάς, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, ο πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης, ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Κωνσταντίνος Μενουδάκος, κ.λπ.

Ο πρόεδρος της Ε.Δ.Ε. Χριστόφορος Σεβαστίδης τόνισε ότι «το ζήτημα της δικαστικής ανεξαρτησίας είναι κομβικής σημασίας για τη λειτουργία του πολιτεύματος και για το λόγο αυτό επιμένουμε συχνά να το αναδεικνύου ως κυρίαρχο». Σε άλλο σημείο, ο πρόεδρος της Ε.Δ.Ε έστειλε το μήνυμα στους συναδέλφους του ότι οι δικαστές και οι εισαγγελείς στον δρόμο της προσωπικής τους αξιοπρέπειας δεν βαδίζουν μόνοι. Ο ίδιος προσωπικά και η Ένωση θα στέκονται στο πλάι του δικαστή, κάθε φορά που με παρρησία και σθένος θα εκτελεί τα καθήκοντά του, κόντρα στις αντιξοότητες και στα εμπόδια που ορθώνονται.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε βεβαίως την εργαλειοποίηση των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, που σκοπό έχουν να πολιτικοποιήσουν τις εσωτερικές διαδικασίες της, συνθλίβοντας το κύρος των δικαστικών λειτουργών στις μυλόπετρες της πολιτικής αντιπαράθεσης», και προσέθεσε:

«Προτεραιότητα μας παραμένει η προάσπιση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των Ελλήνων Δικαστών, οι οποίοι θα συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους, με γνώμονα την ανελαστική τους συνείδησή, το Σύνταγμα και τους νόμους». Ακόμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης απέκλεισε το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίηση της Δικαιοσύνης.

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Τσαλαγανίδης, επισήμανε ότι μετά την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα το μεγάλο βάρος καλούνται να σηκώσουν οι δικαστές, ενώ ως προς την διαμεσολάβηση, τόνισε ότι δεν οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση τη Δικαιοσύνη και υπενθύμισε ότι η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ομόφωνα συνταγματικό το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη διαμεσολάβηση.

Η πρόεδρος του ΣτΕ κυρία Σακελλαροπούλου, στον σύντομο χαιρετισμό της, επισήμανε την αναγκαιότητα αυτοσυγκράτησης του δημόσιου διαλόγου από τους δικαστές και ειδικότερα από τους ενασχολούμενους με τον συνδικαλισμό, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ελευθερία έκφρασης των δικαστών.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Πλιώτας επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα ταχεία και ορθής απονομής της Δικαιοσύνης και στην ανεξαρτησία των δικαστών και εισαγγελέων.